Haber Türleri Deneme Sınavı Sorusu #1040829

Aşağıdakilerden hangisi spor haberi yazarken dikkat edilmesi gereken noktalardan değildir?


Haberde giriş de önemlidir ve okuyucu ya da izler kitlenin ilgisini yakalayıp spor haberini okumaya yöneltecektir.

Spor haberi gibi spor haberinin cümleleri de olabildiğince uzun olmalıdır.

Spor haberlerinde kullanılan dil herkesin anlayacağı, anlayabileceği bir dil olmalıdır. Bu nedenle de spor haberlerinden ağdalı ve uzun cümleler kurulmamalıdır.

Spor haberlerinde teşbih, mecaz, metafor kullanılmamalıdır. Spor haberlerinde sıfat ve klişe mümkünse asla kullanılmamalıdır.

Spor haberleri anlaşılır olmalıdır. Konu ve yaklaşım, olayın örgüsü bağlamında anlaşılır olduğu kadar dil anlamında da anlaşılır olmalıdır.


Yanıt Açıklaması:
Spor Haberi Yazarken Dikkat Edilecek Noktalar

Spor haberi yazarken, diğer haber türlerinde olduğu gibi 5N 1K unsurlarına bağlı kalınarak haber yazılır. Ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim sorularının yanıtlarının verileceği spor haberi, okurun olayı eksiksiz bir şekilde anlayabilmesini sağlayacaktır. Haberde giriş de önemlidir ve okuyucu ya da izler kitlenin ilgisini yakalayıp spor haberini okumaya yöneltecektir.

Spor haberleri anlaşılır olmalıdır. Konu ve yaklaşım, olayın örgüsü bağlamında anlaşılır olduğu kadar dil anlamında da anlaşılır olmalıdır. Spor haberlerinde açık, anlaşılır, yalın bir dil kullanılmalıdır. Spor haberlerinde kullanılan dil herkesin anlayacağı, anlayabileceği bir dil olmalıdır. Bu nedenle de spor haberlerinden ağdalı ve uzun cümleler kurulmamalıdır. Spor haberlerinde teşbih, mecaz, metafor kullanılmamalıdır. Spor haberlerinde sıfat ve klişe mümkünse asla kullanılmamalıdır. C¸ünkü hem klişe, hem de sıfat kullanıldıkça, bir sonrakini, bir sonrakini beraberinde sürüklemektedir. Spor haberlerinde süslü ve cümle yapısında gereksinim olmayan sözcükler kullanılmamalıdır. Spor haberi gibi spor haberinin cümleleri de olabildiğince kısa olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum