Haberciliğin Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1370497

Kriz zamanlarında ifade ve haber alma özgürlüğünün korunması hakkında rehber ilkeler;  Kriz durumlarının tanımlanması, Medya çalışanlarının çalışma koşulları ve güvenlik, Medya çalışanlarının dolaşımı ve habere ulaşma özgürlüğü, İfade ve haber alma özgürlüğüne getirilecek aşırı sınırlamalar Kamuoyunun manipüle edilmemesi için alınan tedbirler'dir. Aşağıdakilerden hangisi "Kriz durumlarının tanımlanması ilkesi" ile yakından ilgilidir?


Medya çalışanlarının yerli ve yabancı güvenliğinin sağlanmasına

Afet döneminde haber alma özgürlüğünün sağlanması

Medya çalışanlarının habere ulaşmalarını ve dolaşım özgürlüklerini güvence altına alınması

Kamuoyunu özellikle ilgilendiren durumlarda haber alma gereksinimini meşru kılmak

Şiddete teşvik ve kamunun düzenini bozacak davranışlar açık ve tanı olarak tarif edilmesi


Yanıt Açıklaması:

Kriz durumlarının tanımlanması;
• “kriz” terimi savaşlar, terörist saldırılar, doğal ve insanlar tarafından oluşturulan afetler v.b. ifade ve haber alma özgürlüğünün tehdit edildiği durumları kapsar, (örneğin: ifade ve haber alma özgürlüğünün güvenlik nedeniyle kısıtlanması) fakat bu sayılanlarla sınırlı değildir.
• “medya çalışanları” terimi medyada kullanılacak bilginin temini, işlenmesi ve dağıtımı işlerinde çalışan kişileri kapsar. Bu terim aynı zamanda kameramanları ve fotoğrafçıları ve bu kişilere destek veren şoförler ve çevirmenler gibi destek personelini de kapsar. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum