Haberciliğin Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1370381

Türkiye İnsan Hakları Sözleşmesini hangi tarihte kabul edip onaylamıştır?


1923

1954

1960

1971

1982


Yanıt Açıklaması:

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 4 Kasım 1950 tarihinde Roma’da imzalanmış, 3 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 18 Mayıs 1954 tarihinde Türkiye tarafından onaylanmıştır. Türkiye AİHS’yi imzalamakla, sözleşmede yer alan bütün hak ve özgürlüklere hem kendi vatandaşları, hem de kendi ülkesinde bulunan tüm yabancılar için uyma yükümlülüğü altına girmiştir. (Tekin Akıllıoğlu, 1995, s. 73). Sözleşme”nin 10’uncu maddesine göre; 

1. Herkes ifade özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaatlere sahip olma özgürlüğünü ve kamu makamlarının müdahalesi ve ülke sınırları sözkonusu olmaksızın haber ve fikir alma ve verme özgürlüğünü de içine alır. Bu madde, Devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini izne tabi tutmalarına engel değildir.
2. Bu özgürlüklerin kullanılması, görev ve sorumlulukları da içerdiğinden, ulusal güvenliğin, ülke bütünlüğünün veya kamu güvenliğinin korunması, asayişsizliğin veya suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın korunması, başkalarının şöhert veya haklarının korunması, sır olarak tevdi edilmiş bilgilerin açıklanmasının önlenmesi veya yargı organının otorite veya tarafsızlığının korunması amaçlarıyla, kanunla belirlenen ve demokratik bir toplumda gerekli olan formalitelere, şartlara, sınırlamalara vecezalara tabi tutulabilir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum