Haberciliğin Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1378535

Aşağıdakilerden hangisi TGC Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin Gazetecinin Doğru Davranış Kuralları (2018) başlıklı bölümünde haber fotoğraflarıyla ilgili etik ilkelerle ilgili doğru değildir?


Çocuklarla ilgili suçlarda ve cinsel saldırılarda sanık, tanık ya da mağdur (maktul) olsun, 18 yaşından küçüklerin açık isimleri ve fotoğrafları yayınlanmamalıdır.

Cinsel saldırı mağdurlarının fotoğrafları, görüntüleri veya kimlikleri, açık kamu yararı olmadıkça yayınlanmamalıdır.

Hastanelerde araştırmalar yapan gazeteci; yetkilinin, hastanın veya yakınının izni olmaksızın hastane ve benzeri kurumlarda hiç bir yolla ses ve görüntü alınmamalıdır.

İntihar olayları hakkında topluma ders vermek adına haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılabilir.

Gazeteci, sanıkların ve suçluların akrabalarını, yakınlarını, olayla ilgileri olmasa da veya olayın doğru anlaşılması için gereği bulunmadıkça -herhangi bir şekilde-teşhir etmemelidir.


Yanıt Açıklaması:

İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum