Hadis Deneme Sınavı Sorusu #386917

  1. Sened tenkidinin bir alternatifidir.
  2. İsnad göz ardı edilerek uygulanan bir yöntemdir.
  3. Bir kavram olarak esasen batı menşeli bir tabirdir.
  4. Son dönemlere gelinceye kadar Müslüman âlimlerin geçmişte metin tenkidi gibi bir öncelikli gündem ve problemleri olmamıştır.

Yukarıda metin tenkidi ile ilgili ifadelerden doğru olanlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam ve bir arada verilmiştir?


I ve III

 

II ve IV

 

III ve IV

 

I, II ve III

 

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Metin tenkidi bir kavram olarak esasen batı menşeli bir tabirdir. Batıda senedli bilgi nakletme gibi bir gelenek ve zaten böyle bir imkân söz konusu olmadığından başta kutsal kitaplar olmak üzere geçmişten günümüze intikal eden metinler muhteva açısından tahlil edilmeye ve orijinal olup olmadıkları bu yolla tespit edilmeye çalışılmıştır. Esasen son dönemlere gelinceye kadar Müslüman âlimlerin geçmişte metin tenkidi gibi bir öncelikli gündem ve problemleri olmamıştır. Çünkü onların ellerinde metni tevsik imkânı veren isnad gibi son derece önemli ve orijinal bir sistem bulunmaktadır. Ancak klâsik kaynaklarda hadislerin Kur’ân’a arzı olarak bilinen bu konu geçmişte, günümüzde bazı çevreler tarafından algılandığı gibi sened tenkidinin bir alternatifi ya da isnad göz ardı edilerek uygulanan bir yöntem şeklinde görülmemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum