Hadis Tarihi ve Usulü Deneme Sınavı Sorusu #390638

Aşağıdakilerden hangisi Müstahrec türü eserlerin hadisler açısından sağladığı önemli faydalardan biri değildir?


Farklı kaynaklardaki hadisleri bir araya toplayarak tekrarlarını önlemek.

Her hangi bir hadis kitabındaki hadislerin Müstahrec müellifi tarafından farklı isnadları tespit edildiğinden dolayı asıl kitap ve içindeki hadisleri kuvvetlendirmek ve rivâyete olan güveni artırmak.

Hadisler farklı lafızlarla da rivâyet edileceği için asıl müellifin rivâyetindeki eksiklikler ve hataları ortaya çıkarmak.

Farklı rivâyetiyle esas alınan eserdeki hadisin metin veya senedine yapılan ilaveleri (müdrec veya güvenilir râvinin ilave ettiği kısımlar) tespit etmek.

Esas alınan eserde kusurlu (illetli) rivâyet edilen herhangi bir hadisi, müstahrec müellifinin farklı rivâyetiyle bu illetten kurtarmak.


Yanıt Açıklaması:

Müstahrec türü eserlerin hadisler açısından sağladığı önemli faydalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:
Her hangi bir hadis kitabındaki hadislerin Müstahrec müellifi tarafından farklı isnadları tespit edildiğinden dolayı asıl kitap ve içindeki hadisler kuvvet kazanır ve rivâyete olan güven artar.
Müstahrec müellifi tarafından hadisler farklı lafızlarla da rivâyet edileceği için asıl müellifin rivâyetindeki eksiklikler ve hatalar ortaya çıkar.
Müstahrec müellifinin farklı rivâyetiyle esas alınan eserdeki hadisin metin veya senedine yapılan ilaveler (müdrec veya güvenilir râvinin ilave ettiği kısımlar) tespit edilir.
Esas alınan eserde kusurlu (illetli) rivâyet edilen herhangi bir hadis, müstahrec müellifinin farklı rivâyetiyle bu illetten kurtarılmış olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum