Hadis Tarihi ve Usulü Deneme Sınavı Sorusu #387447

Aşağıdakilerden hangisi hadislerin yazılış ve düzenleniş yöntemlerine göre yapılan gruplandırmalardan biri değildir?   


Hadisleri yok olmaktan kurtarmak için sağlam ve zayıf her türlü hadisi sıhhat durumları hakkında hiçbir bilgi vermeden bir araya getirenler.

Müslümanları yabancı kültürlerle birleştirerek, sünnetten sapmalarını önlemek maksadıyla yapılan tasnifler

Sağlam ve sağlam olmayan hadisleri bir araya getirenler

Kendi kanaatlerine göre sadece sağlam gördükleri hadisleri bir araya getirenler

Hadislerin sıhhat durumu hakkında bilgi verenler ve kendi kanaatlerini belirtenler


Yanıt Açıklaması:

Hadis kitapları, içerdikleri hadislerin sağlam veya zayıf olduklarına göre değil, yazılış ve düzenleniş yöntemlerine göre gruplandırılmışlardır. Bunlar içinde hadislerinin güvenilirliği açısından üç tür kitap vardır:

Hadisleri yok olmaktan kurtarmak için sağlam ve zayıf her türlü hadisi sıhhat durumları hakkında hiçbir bilgi vermeden bir araya getirenler. Hadis kitaplarının çoğunluğu bu gruba girer.

2-Sağlam ve sağlam olmayan hadisleri bir araya getirmekle birlikte, hadislerin sıhhat durumu hakkında bilgi verenler ve kendi kanaatlerini belirtenler. Tirmizî’nin el-Câmiu’s-sahîh isimli eseri buna örnektir.

3-Kendi kanaatlerine göre sadece sağlam gördükleri hadisleri bir araya getirenler. İmam Mâlik’in Muvatta’ı ile Buhârî, Müslim, İbn Huzeyme ve İbn Hıbbân’ın Sahîh’leri bu grup kitaplara örnektir. Bu kitapların hedef kitlesi Müslümanların geneli ile hadis tenkidinde uzman olmayan hadis dışı branşların âlimleridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum