Hadis Tarihi ve Usulü Deneme Sınavı Sorusu #390649

Aşağıdakilerden hangisi Etraf türü eserler ile Müsned türü eserler arasındaki farklardan biridir?


Etraf türü eserlerde günümüze ulaşmayan hadis türleri ihtiva edilirken, müsned türü eserlerde farklı kaynaklardaki hadisler bir araya toplanır.

Müsned türü eserlerde hadisler konularına göre tasnif edilirken, etraf türü eserlerde kronolojik sıralama yapılır

Müsned türü eserlerde hadisler sendeleri olmaksızın alfabetik şekilde bir araya getirilmişken, etraf türü eserlerde sahâbî râvilerine göre tertip yapılır.

Müsned türü eserler halk arasında hadis olarak bilinen sözlerin gerçek durumlarını tespit etmek amacıyla yapılan çalışmalardır, etraf türü eserlerde ise hadis ilminin dışındaki diğer ilim dallarına ait kitaplarda mevcut hadislerin temel hadis kaynaklarındaki yerlerine işaret eden çalışmalar yapılır.

Müsned türü eserlerde bir hadisin tamamı verilirken, etrâf kitaplarında hadisin sadece baş tarafı zikredilir.


Yanıt Açıklaması:

Hadislerin baş tarafından bir kısmı zikredilmek suretiyle sahâbe adına veya hadis metinlerine göre alfabetik olarak düzenlenen eserler etrâf diye isimlendirilmektedir. Etrâf türü eserler, hadisin baş tarafından tamamını hatırlatan bir kısmını verip, ardından hadisin bütün senedlerini veya belirli bazı kitaplara bağlı kalarak onlarda geçtiği yerlerini bildiren kitaplardır. Bu eserler genellikle bir çeşit müsned özelliği arzeder. Ancak müsned türü eserlerde bir hadisin tamamı verildiği halde etrâf kitaplarında hadisin sadece baş tarafı zikredilir. Etrâf kitaplarında bir sahâbînin esas alınan kitaplardaki bütün rivâyetleri ve bu rivâyetlerin bütün senedleri bir araya toplanarak eserlerin hangi bölümlerinde geçtiği belirtilir. Bu tür çalışmaların da Sahîhayn ve Kütüb-i sitte merkezli olduğu görülmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum