Halk Masalları Deneme Sınavı Sorusu #1057830

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’deki halkbilimi çalışmalarında psikanalitik yöntemin uygulanmasında bir öncü olarak kabul edilmektedir?


Seyfi Karabaş

Mustafa Gültekin

Burak Gökbulut

Mehmet Çevik

Bilge Seyidoğlu


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’deki halkbilimi çalışmalarında psikanalitik yöntemin denendiğini belirten Metin Ekici, Seyfi Karabaş’ın bu yöntemin Türk halk edebiyatı yaratmalarına uygulanmasında bir öncü olduğunu söylerken özellikle bazı masal ve maniler üzerinde yaptığı değerlendirmelerin kayda değer olduğunu da ekler (Ekici, 2010: 78).

Mustafa Gültekin, Türk Dünyası masalları üzerine çalışan araştırmacıdır ve Kazan Tatar Masalları (İnceleme-Metinler) adlı kitabı bulunmaktadır. 2010’da Burak Gökbulut, Kıbrıs Türk Masalları İle Uygur Türk Masalları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma adlı doktora tezini hazırlamıştır. Mehmet Çevik ise “Televizyon Dizileri Halk Hikâyelerinin Modern Şekli midir? Başlıklı yazısında televizyon dizileri ve halk hikâyelerinin şekil ve içerik bakımından benzerlikleri bulunduğundan bahseder. Bilge Seyidoğlu, Erzurum Halk Masalları Üzerine Araştırmalar (1975) adlı doktora tez çalışmasında Erzurum’dan derlenen 72 masal metnini vermiş ve bu masalların incelenmesini yapmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum