Halk Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #755879

Kadının gebelikten korunmak için kullanabileceği en etkili ve kalıcı ama doğurganlığın geri dönüşünün olmadığı ya da çok zor olduğu bir yöntemdir. Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için uygundur. Kadın evli ise eşin rızası gereklidir.

Yukarıda tanımı verilen modern aile planlaması yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?


Spermisidler (Spermleri Öldüren Tablet ve Fitiller)

Diyafram

Rahim İçi Araç (Spiral)

Deri Altı Kapsülleri (İmplantlar)

Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu)


Yanıt Açıklaması:

Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu)
Kadının gebelikten korunmak için kullanabileceği en etkili ve kalıcı ama doğurganlığın geri dönüşünün olmadığı ya da çok zor olduğu bir yöntemdir. Çocuk sahibi olmak istemeyen çiler için uygundur. Kadın evli ise eşin rızası gereklidir. Yumurtalıklar (overler) kadında sağda ve solda olmak üzere iki tanedir. Her menstruel dönemin ortalarına yakın dönemde genelde ovumlardan (yumurtalardan) birinin patlaması söz konusudur. Salınan over hücresi sağda ve solda yine iki tane olan tüpler yardımıyla uterusa (rahme) ulaşır ve burada sperm hücreleri varsa döllenme gerçekleşirse gebelik başlayabilir. İşte ovumun yani yumurtanın taşındığı bu tüplerin küçük cerrahi bir operasyonla bağlanması sonucu ovum hücresinin spermle karşılaşması engellenmiş olur. Bu yöntemin gebeliğin engellenmesinden başka hiçbir etkisi yoktur. Kadının âdet düzenini, kanama miktarını, cinsel isteklerini ve cinsel tatmini etkilemez. Geri dönüşü imkânsız değildir ancak çok zordur. Bu nedenle kadının ve eşinin bu kararı vermesinde
danışmanlık hizmeti çok önemlidir. Bu işlem için hastanede yatmak gerekmez. Ancak kadının başka bir ameliyatı söz konusu ise (örneğin sezeryan, karın içi başka nedenli ameliyatlar) aynı zamanda tüp ligasyonu da yapılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum