Halk Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #883111

İş kazalarından korunma çalışmalarında başarı, kazanın tanımı, gerçekleşme şekli ve sebebi ile ilgili ayrıntılı bilginin edinilmesi ve uygulanan yöntemlerin kolay uygulanabilir olmasına bağlıdır. Kazalardan korunma çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için uygulamaların beş basamakta gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar iş yeri organizasyonu, nedenlerin tespiti, kaza analizi, uygun tedbir seçimi, tedbirlerin uygulanması şeklinde sıralanabilir.

Tanımı “İş yerindeki faaliyetlerin planlı ve düzgün şekilde yürütülmesini sağlar. İşveren; çalışan, çalışan temsilcisi, destek elemanı, teknik eleman, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve iş yeri hemşiresi istihdamını kanun hükümlerine bağlı kalarak sağlamalıdır. İş yerinde bütün bu çalışanların görev ve yetki tanımları 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği” kanununda belirtildiği gibi yapılmalı ve teftiş edilmeli, ayrıca çalışanlar arasındaki koordinasyonun eksiksiz biçimde sağlanmasına özen gösterilmelidir.” olarak verilen bu basamak aşağıdakilerden hangisidir?


Kaza analizi

Nedenlerin tespiti

Uygun tedbir seçimi

İş yeri organizasyonu

Tedbirlerin uygulanması


Yanıt Açıklaması:

Bir iş yerinde organizasyon çok önemlidir. İş yerindeki etkin organizasyon o iş yerindeki faaliyetlerin planlı ve düzgün şekilde yürütülmesini sağlar. İşveren; çalışan, çalışan temsilcisi, destek elemanı, teknik eleman, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve iş yeri hemşiresi istihdamını kanun hükümlerine bağlı kalarak sağlamalıdır. İş yerinde etkin organizasyon için bütün bu çalışanların görev ve yetki tanımları 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği” kanununda belirtildiği gibi yapılmalı ve teftiş edilmeli, ayrıca çalışanlar arasındaki koordinasyonun eksiksiz biçimde sağlanmasına özen gösterilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum