Halk Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #868533

Afetin başlama anından, toplumun afetin ilk etkilerinden ve şokundan arınma anına dek geçen dönem verilen ad seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?


Sessiz dönem

Alarm dönemi

İzolasyon dönemi

Dış yardım dönemi

Rehabilitasyon dönemi


Yanıt Açıklaması:

Afetler, türlerine göre kendilerine özgü süreç ve dönemlere sahiptirler. Bununla birlikte afetler, sağlık uygulamaları ve verilecek hizmetler bakımından beş döneme ayrılırlar:
1. Sessiz Dönem; afetin yaşanmadığı veya aynı türden iki afet arasında geçen dönemdir. Bu dönemin süresi afet çeşidine ve bölgesine göre değişiklik gösterir.
2. Alarm Dönemi; afetin yaklaştığı, zamanının öngörüldüğü ve bu nedenle topluma haber verilerek risk unsuru taşıyan yer ve yapılardan uzaklaşılan ve güvenilir yerlere sığınılan dönemdir. Afet çeşidine ve bölgesine göre, iki saat ile bir hafta kadar devam eder.
3. İzolasyon Dönemi; afetin başlama anından, toplumun afetin ilk etkilerinden ve şokundan arınma anına dek geçen zamana denir. Afet çeşidine ve bölgesine göre, üç saat ile üç gün kadar sürer.
4. Dış Yardım Dönemi; afet yerine dışarıdan yardımın gelmesi ile başlayan ve kesilmesine kadar geçen dönemdir. Afet çeşidine ve bölgesine göre üç gün ile üç ay kadar sürer.
5. Rehabilitasyon Dönemi; afet yerindeki yıkımların ve büyük hasarların giderilmesi ve yeniden yapılması sonucu bölgenin, afetten önceki durumuna geri döndürülmesi için geçen süreye denir. Bu süre; afetin şiddeti, ülkenin sosyal ve ekonomik düzeyine bağlı olup genellikle yıllar sürer.

Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum