Halkla İlişkiler Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #931351

Halkla İlişkiler ile ilgili yapılmış  aşağıdaki tanımlamaların hangileri doğrudur?

 I- Karşılıklı anlayışı ve iyi niyeti geliştiren bir bilim veya sanattır.

II- Kuruluş yöneticilerinin programlarını uygulayabilmek, hem kuruluş hem de halka hizmet verebilmek için eğilimleri, istekleri analiz etmek ve sonuçlarını tahmin etmeye yönelik sosyal bilim ve sanattır.

III- Asıl olarak ideolojik bir çaba, yönetimin bilgi ihtiyacını karşılayıcı, halkın yönetimi tanımasını kolaylaştırıcı, kuruluşlarla halk arasında karşılıklı ilişkileri güvene dayalı bir biçimde geliştirmeye yönelik iletişim üzerine kurulu bir teknik, bir yöntemler bütünüdür.

IV- İnsanların ya da kurumların kamusal yaşamda olumlu ve destekleyici imgelerin yaratılması ve sürdürülmesi etkinliğidir.

V- Örgütlerin örgütsel hedefleri gerçekleştirmek amacıyla çevrelerine uyarlandıkları çevrelerini değiştirdikleri ya da korudukları yönetimsel bir iletişim işlevidir.


I-II-III-IV

I-II-III-V

II-III-IV-V

I-II-IV-V

I-II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Halkla İlişkiler ile ilgili yapılmış belli başlı tanımlamalar bu kavramın genel özelliklerini ve ayırt edici vasıflarını görmeye yardımcı olacaktır. Bu çerçevede halkla ilişkiler; • Karşılıklı anlayışı ve iyi niyeti geliştiren bir bilim veya sanattır. • Kuruluş yöneticilerinin programlarını uygulayabilmek, hem kuruluş hem de halka hizmet verebilmek için eğilimleri, istekleri analiz etmek ve sonuçlarını tahmin etmeye yönelik sosyal bilim ve sanattır. • Asıl olarak ideolojik bir çaba, yönetimin bilgi ihtiyacını karşılayıcı, halkın yönetimi tanımasını kolaylaştırıcı, kuruluşlarla halk arasında karşılıklı ilişkileri güvene dayalı bir biçimde geliştirmeye yönelik iletişim üzerine kurulu bir teknik, bir yöntemler bütünüdür. • İnsanların ya da kurumların kamusal yaşamda olumlu ve destekleyici imgelerin yaratılması ve sürdürülmesi etkinliğidir. • Örgütlerin örgütsel hedefleri gerçekleştirmek amacıyla çevrelerine uyarlandıkları çevrelerini değiştirdikleri ya da korudukları yönetimsel bir iletişim işlevidir. • Çeşitli insan grupları arasında karşılıklı yararların korunmasını sağlayacak uyumu yerleştirme sanatıdır. Kamu veya özel bir şirket ya da başka bir kuruluşun eylem alanına giren kişiler veya gruplarla karşılıklı yararı göz önünde tutarak güçlü bir denge kurma işlevidir. • Bir kuruluş ile hedef kitlesi arasında iyi niyet ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkileri sürdürmeye yönelik, önceden planlanmış çabalardır

Yorumlar
  • 0 Yorum