Halkla İlişkiler Deneme Sınavı Sorusu #389265

Aşağıda araştırma etiğiyle ilgili bir takım kavramlar verilmiştir. Bunlardan hangisi doğrudur?


Bilimsel Yanıltma

 

Zoraki Onay

 

Araştırma Tutarlılığı

 

Genel Nüfus

 

Bilinçsiz Onay


Yanıt Açıklaması:

-Özellikle nitel araştırmaların artışı etik sorunların artışını da beraberinde getirmiştir. Çünkü bazı nitel araştırmalar insanların yaşamlarının en duyarlı ve gizli konularıyla ilgili olabilmektedir. Araştırmanın özneleri etikten habersiz ya da bu duruma karşı ilgisiz olsa dahi, araştırmacının ahlâki ve profesyonel olarak etik olma yükümlülüğü vardır. Etik, neyin meşru olup neyin olmadığını ya da “ahlâki” araştırma prosedürünün neyi gerektirdiğini tanımlar. Etik olarak mutlak değerler olmamasına rağmen, üzerinde uzlaşılmış ilkeler bulunmaktadır. Aşağıda araştırma etiğiyle ilgili bir takım kavramlar tanımlanmıştır.
-Bilimsel Yanıltma: Birisi araştırmada sahtekârlık, bilim hırsızlığı veya bilimsel topluluk tarafından saptanmış olan kabul gören araştırma yürütme ve raporlama pratiklerinden belirgin bir biçimde sapan öteki etik dışı davranışlarda bulunduğunda gerçekleşir.
-Araştırma Sahtekârlığı: Bir araştırmacının yanlış veriler yarattığı/uydurduğu ya da araştırma prosedürü üzerine yanlış rapor verdiği etik dışı davranış türüdür.
-İradi Onay İlkesi: Açıkça ve özgür biçimde katılmayı kabul etmediği sürece hiç kimsenin araştırmaya katılmaması gerektiğini belirten etik ilkedir.
-Bilgilendirerek Alınan Onay (Bilinçli Onay): Bir çalışma başlamadan önce çalışmanın çeşitli yönlerini katılımcılara açıklayan ve onların kendi iradeleriyle kabul etmelerini isteyen, çoğunlukla yazılı bir bildirimdir.
-Özel Nüfus: Yaşları, hapiste bulunmaları, potansiyel yaptırım veya fiziksel, zihinsel, duygusal ya da diğer becerilerin tamamına sahip olmaları nedeniyle bir çalışmaya katılmak için kendi iradeleriyle onay verme tam özgürlüğüne ya da bilincine sahip olmayan araştırma katılımcılarıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum