Halkla İlişkiler Uygulamaları ve Örnek Olaylar Deneme Sınavı Sorusu #499022


Yukarıda verilen Kotler ve Mindak’ın Pazarlama ve Halkla İlişkiler İlişkisi Modeli’ne göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? (Halkla İlişkiler H.İ. ve Pazarlama P. olarak gösterilmiştir.)


(A) şeması, halkla ilişkilerin, pazarlama işlevini bünyesinde bulundurduğunu göstermektedir.

(B) şeması, halkla ilişkiler ve pazarlamanın ayrı işlevler olduğunu gösterir.

(C) şeması, iki kavramın birbirleri ile belirli noktalarda kesiştiğini fakat aynı zamanda farklı işlev ve özellikleri olduğunu göstermektedir.

(D) şemasında, pazarlama, halkla ilişkiler bünyesine alınmış, alt bir işlev olarak benimsenmiştir.

(E) şeması, pazarlama ve halkla ilişkiler kavramlarının eşit tutulduğunu, işlev ve özelliklerinin bir grupta toplandığını göstermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Gösterilen modelde (A) halkla ilişkiler ve pazarlamanın ayrı işlevler olduğunu gösterir. Bu şekilde kavramlar birbirleri ile tamamen ayrılmış, işlev ve görevleri farklı tutulmuştur. (B)’de iki kavram birbirleri ile belirli noktalarda kesişmektedir. Fakat aynı zamanda farklı işlev ve özellikleri görülmektedir. (C)’de ise pazarlama, halkla ilişkileri bünyesine almış, bir alt işlev olarak benimsemiştir. Bunun tam tersi olarak da (D) halkla ilişkilerin, pazarlama işlevini bünyesinde bulundurduğunu göstermektedir. (E)’de ise pazarlama ve halkla ilişkiler kavramları eşit tutulmuş, işlev ve özellikleri bir grupta toplanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum