Halkla İlişkiler Yazarlığı Deneme Sınavı Sorusu #949087

Aşağıdakilerden hangisi haber bülteni türlerinden değildir?


Konuşma veya Rapor Metinlerini Destekleyen O¨zetleyici Basın Bültenleri

Çok Sayfalık Basın Bültenleri

Tek Sayfalık Basın Bültenleri

 Destekleyici Bilgi İçeren Basın Bültenleri

O¨zet Eklenmiş Teknik Bültenler


Yanıt Açıklaması:

Tek Sayfalık Basın Bültenleri Yayınlanmaya hazır tek sayfalık basın bültenleri yedi unsur formülüne uygun olarak hazırlanmalıdır. Bu bültende, bilgiler oldukça açık, net ve özet olarak verildiği için editörün haberi kısaltmasına olanak tanımaz.

Destekleyici Bilgi İçeren Basın Bültenleri Bu tür bültenler yayınlanmak amacından çok, gazeteciyi konuyla ilgili bilgilendirmek amacındadır. Gazeteci bu bilgileri konu hakkında bir sonraki yazımda kullanmak üzere bilgi dosyasında tutar. Aynı zamanda destekleyici bilgilerle gazeteci kurum hakkında bilgilerini güncelleştirmiş ve geliştirmiş olur.

O¨zet Eklenmiş Teknik Bültenler Teknik ürünler genellikle iki veya üç sayfalık uzun açıklamalar gerektirir. Fakat editöre kolaylık sağlamak için, haberin giriş paragrafında konuyu açıklayan bir özet eklenmesi gerekir.

Konuşma veya Rapor Metinlerini Destekleyen O¨zetleyici Basın Bültenleri Gazetelere her gün yüzlerce basın bülteni gelir. Editörlerde bunların içerisinde çok uzun olanları incelemeye vakit bulamazlar. O¨rgüt raporları, kataloglar, yıllık bilançolar ve konuşma metinleri oldukça uzun olduğu için editörün dikkatini çekecek, okumasını kolaylaştıracak bir çözüm bulmak gerekir. Bu nedenle, rapor veya konuşma metinlerinin yanında ek olarak sunulan özetler, editörün işini kolaylaştırır.

Açıklayıcı Ek Fotoğraf Altı Bilgisi Genelde, hem halkla ilişkiler yazarının gönderdiği fotoğraflar, hem de gazetecinin kendisinin çektiği fotoğraflar konuyu açıklasa da ilave bilgiye ihtiyaç duyulur. Fotoğraf başlığı kadar kısa, basın bülteni kadar uzun olmayan, ikisinin arasında açıklayıcı bilgilerdir. Böylelikle haber daha açıklayıcı hale gelerek istenilen etki yaratılmış olur.

Kısa Duyurular Bunlar, kurumdaki yeni atamalar, terfiler, adres ve telefon değişiklikleri gibi basit bilgileri içeren tek bir cümle veya tek bir paragraftan oluşan duyurulardır. Gazetelerde bu tür duyuruları, genellikle ekonomi sayfalarında “S¸irketlerden Haberler” gibi başlıklar altında verilerek hedef kitle bilgilendirilir (Jefkins, 1992: 94-95).

Yorumlar
  • 0 Yorum