Halkla İlişkiler Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1224742

"Hedefler uygulama takımının tüm üyeleri tarafından kabul edilir olmalıdır." ifadesi hedeflerin işe yarayabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken kıstaslardan hangisi ile ilgilidir?


Ölçülebilir

Makul

Etki odaklı

Ulaşılabilir

İlgi çekici


Yanıt Açıklaması:

Hedeflerin işe yarayabilmesi için göz .nünde bulundurulması gereken belirli kıstaslar vardır. Bunlar;

Amaç kökenli: Hedefler amaç kökenli olmalıdır. Kurumun kendi belirlediği misyon ve vizyondan gelen kurum amaçlarına göre düzenlenir ve kurum için önemli ya da etkili olan konulara cevap vermek için geliştirilirler.

Hedef kitle odaklı: Hedefler belli bir gruba ve o grubun ihtiyaç, ilgi ve isteklerine bağlıdır. Bir grup için geliştirilen hedefler başka bir grup için de benzerlikler gösterebilir, ama ayrıştığı noktalar da vardır.

Etki odaklı: Kamu üzerinde yaratılmak istenen etki tanımlanır, araçlara değil ama ulaşılmak istenen başarıya odaklanılır.

Araştırma bağlantılı: İyi hedefler masa başında tasarlanmaz, araştırmalar sonucunda belirlenmelidir.

Açık, belirgin: Hedefler, açık, net, belirgin olmalı, farklı yorumlamalara neden olmamalıdır. Belirsiz kelimeler kullanmamakta fayda vardır (eğitim, bilgi, cesaret gibi). İyi hedef ifadeleri (-mek, -mak) ekleriyle sonlanır. Örneğin, “ geri d.nüşüm ile ilgili bilgi seviyesinin çoğaltılması” demek yerine “ 18-24 yaş arasındaki gençlerin geri d.nüşümün faydalarıyla ilgili bilgi seviyelerini %25 oranında artırmak” doğru bir tanım olacaktır. 

Ölçülebilir: Hedefler ölçülebilir ve kesin olmalıdır. Ölçülemeyecek hedefler belirlemek değerlendirme olanağını da yok eder.

Zaman tanımlı: Hedef ifadelerine zaman tanımları da eklenmelidir, belli bir zaman aralığı belirtilmelidir.

Tek: Hedefler belli bir gruba yöneliktir. Tek bir isteğe dayalıdır, yani tekildir.

İlgi çekici: Hedefler kurumu harekete geçirebilecek ölçüde ilgi çekici olmalıdır.

Ulaşılabilir: Hedefler ilgi çekici ve zorlayıcı olmalı ama aynı zamanda kurumun ihtiyaç ve kaynaklarına göre gerçekçi, yani ulaşılabilir ve uygulanabilir olmalıdır.

Makul: Hedefler uygulama takımının tüm üyeleri tarafından kabul edilir olmalıdır.

Tüm bu yukarıda belirtilen kıstaslar her hedef için geçerlidir ve stratejik iletişim planında hedef belirlerken göz .nünde bulundurulması gereken ön koşullardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum