Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1271422

Taşıyıcıya karşı açılacak sorumluluk davasında Montreal Konvansiyonu ile eklenen yetkili mahkeme yeri aşağıdakilerden hangisidir?


Taşıyıcının ikametgahının bulunduğu mahkeme

Varma yerindeki mahkeme

Yolcunun daimi ikametgahının bulunduğu mahkeme

Taşıyıcının taşıma sözleşmesinin yapılmış olduğu iş yerinin bulunduğu mahkeme

Taşıyıcının esas iş merkezinin bulunduğu mahkeme


Yanıt Açıklaması:

Varşova Konvansiyonu’na göre(VK m.28); taşıyıcıya karşı açılacak sorumluluk davasında davacının seçimine göre ve akit devletlerden birinin ülkesinde olması şartıyla yetkili mahkeme aşağıdaki mahkemelerden biridir:
• Taşıyıcının ikametgahının (yerleşim yerinin) bulunduğu mahkeme
• Taşıyıcının esas iş merkezinin bulunduğu mahkeme

• Taşıyıcının taşıma sözleşmesinin yapılmış olduğu iş yerinin bulunduğu mahkeme
• Varma yerindeki mahkeme
Montreal Konvansiyonu bu dört yetkili mahkemeye bir ek daha yapmıştır ve bu beşinci yargı yetkisi olarak adlandırılır. Buna göre, kaza durumunda, kazanın yerine bakılmaksızın yolcunun daimî ikametgâhının bulunduğu ülke mahkemelerinde de dava açılabilmesine olanak tanınmaktadır. Bagaj ve yük taşımacılığı ile gecikmelerden kaynaklanan zararların tazmini için açılacak davalarda beşinci yargı yetkisi söz konusu değildir. Bu durumda ölüm ya da yaralanmaya sebep olan bir zarar için yolcunun ikametgâhında dava açılabilirken yolcu beraberindeki kaybolan bagaj için davanın yurt dışında açılması gerekebilir. Yolcu ölümü ve yaralanmalarında sağlanan bu özel avantaj ve korumanın, bagaj ve yük taşımaları için gerekli olmadığı ileri sürülmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum