Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1406916

I. Roma Antlaşması’nda Rekabet Politikası başlığı altında ayrı bir bölüme yer verilmiştir.

II. Teşebbüsler arasında gerçekleşen ve hâkim durum yaratma ya da mevcut bir hâkim durumu güçlendirme yoluyla rekabeti önemli ölçüde kısıtlayan birleşme ya da devralmalara ilişkin bir düzenlemeden yoksun kalmıştır.

III. İlk kez rekabete ilişkin uluslar üstü bir düzenleme olması Roma Anlaşmasını ulusal rekabet kanunlarından ayıran bir özelliğidir.

IV. Roma Anlaşmasının temel amacı üye ülkeleri içeren ortak pazarın kaldırılmasıdır.

Hangileri Roma Anlaşmasının özelliklerindendir? 


I-III-IV

I-IV

II-III-IV

I-II-III

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Roma Antlaşması’nın 2. maddesinde, temel amaç “üye ülkeler arasında bir ortak pazarın yaratılması” olarak belirlenmiş ve 3. maddenin (g) bendinde ifadesini bulan “iç pazar dahilinde rekabetin bozulmamasını sağlayacak bir sistemin kurulması” bu amaca yönelik önemli araçlardan birisi olarak kabul edilmiştir. Bu çerçevede, Roma Antlaşması’nda Rekabet Politikası başlığı altında ayrı bir bölüme yer verilmiştir. Bu bölümde yer alan ve teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı uygulamaları düzenleyen ve hâkim durumdaki teşebbüslerin bu hâkim durumlarını kötüye kullanmalarını yasaklayan maddelerle teşebbüslere uygulanacak rekabet kuralları düzenlenmiştir. Ancak, Roma Antlaşması, imzalandığı dönemin şartları nedeniyle, teşebbüsler arasında gerçekleşen ve hâkim durum yaratma ya da mevcut bir hâkim durumu güçlendirme yoluyla rekabeti önemli ölçüde kısıtlayan birleşme ya da devralmalara ilişkin bir düzenlemeden yoksun kalmıştır. Bu eksiklik, uzun çabalar sonucunda üzerinde anlaşmaya varılan
4064/89 Sayılı Birleşme Tüzüğü’nün 1990 yılında yürürlüğe girmesi ile giderilmiştir. 2004 yılında ilgili tüzüğü yürürlükten kaldıran 20 Ocak 2004 tarih ve 139/2004 sayılı Birleşme Tüzüğü yürürlüğe girmiştir (Rekabet Kurumu Faaliyet Raporu, 2006). Roma Antlaşması’nda yer alan rekabet kurallarını ulusal rekabet kanunlarından ayıran önemli iki özellik; ilk kez rekabete ilişkin uluslar üstü bir düzenleme olması ve temel amacının, üye ülkeleri içeren ortak bir pazar yaratılmasıdır. Roma Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra birçok üye ülke Roma Antlaşması’nda ve ikincil mevzuatta öngörülen düzenlemelere paralel olarak kendi ulusal rekabet kanunlarını çıkarmış ya da değiştirmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum