Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1405402

Aşağıdakilerden hangisi ABD ve AB rekabet otoriteleri arasında rekabeti bozan durumlar için büyük ölçüde iş birliği içinde hareket edilmesine rağmen General Electric ve Honeywell şirketleri arasındaki birleşme kararının onaylanmamasının nedeni değildir?


AB Komisyonu tarafından AB Rekabet Hukuku ile uyumsuz olduğu gerekçe gösterilmiştir

Birleşme kararı, lider uçak motoru üreticisi GE’nin lider havacılık ürünleri üreticisi Honeywell’i devralmasını içermekteydi

Honeywell’in, GE’nin finansal gücünden faydalanarak haksız rekabet yaratarak dengelerin bozulmasına neden olacaktır.

GE’nin havaaracı satın alma, finanse etme ve leasing hizmetleri yoluyla ve indirimli ürün zincirleri yoluyla dikey birleşmeler için potansiyel oluşturacağı kanaatine varmıştır.

AB’nin aykırı birleşmelere yaklaşımı, ABD rekabet politikasının temel ilkeleri ile çelişmektedir. ABD rekabet hukuku rakipleri değil rekabeti korumaktadır.


Yanıt Açıklaması:

ABD ve AB rekabet otoriteleri arasında rekabeti bozan durumlar için büyük ölçüde iş birliği içinde hareket edilmesine rağmen arada sırada anlaşmazlıklar da olmaktadır.
Bunun en çarpıcı ve en dikkat çekici örneği GE/Honeywell davasıdır. General Electric ve Honeywell şirketleri arasındaki birleşme kararı, ABD rekabet otoriteleri tarafından onaylanırken AB Komisyonu tarafından AB Rekabet Hukuku ile uyumsuz olduğu gerekçesiyle onaylanmamıştır. Birleşme kararı, lider uçak motoru üreticisi GE’nin lider havacılık ürünleri üreticisi Honeywell’i devralmasını içermekteydi. Komisyon önerilen devralmanın GE’nin büyük jet motoru pazarındaki hakim durumunu güçlendireceği ve havacılık ürünleri pazarında hakim durum yaratacağı sonucuna varmıştır.
Komisyon özellikle Honeywell’in, GE’nin finansal gücünden faydalanacağı (GE sermayesi yoluyla), GE’nin havaaracı satın alma, finanse etme ve leasing hizmetleri yoluyla ve indirimli ürün zincirleri yoluyla dikey birleşmeler için potansiyel oluşturacağı kanaatine varmıştır. Komisyonun kararı ABD rekabet otoriteleri tarafından eleştirilmiştir. Onlara göre; GE zaten büyük jet motoru pazarında hakim durumdadır ve birleşme ne bu hakim durumu güçlendirir ne de havacılık ürünleri pazarında hakim durum yaratır. Honeywell’in rakipleri finansal olarak sağlam yapıdadır, karşı strateji izleyebilirler. Honeywell’in ana müşterileri olan Boeing ve Airbus şirketleri de pazarda yoğun bir rekabet içindedirler.
GE/Honeywell işlemi sonucunda ABD rekabet otoriteleri tarafından yapılan açıklamalara göre, ABD ve AB arasında aykırı birleşmeler ve bunların etkileri üzerine büyük bir fikir ayrılığı ortaya çıkmıştır. AB’nin aykırı birleşmelere yaklaşımı, ABD rekabet politikasının temel ilkeleri ile çelişmektedir. ABD rekabet hukuku rakipleri değil rekabeti korumaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum