Havaalanı Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1393797

Türkiye’de havaalanı terminal binalarındaki sınıflandırmaya göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından özel amaçlar için işletilmesi uygun görülen terminalleri içeren havaalanları aşağıdakilerden hangisidir?


A Grubu Havaalanları

B Grubu Havaalanları

C Grubu Havaalanları

D Grubu Havaalanları

E Grubu Havaalanları


Yanıt Açıklaması:

Bu genel sınıflandırmanın yanında Türkiye’de havaalanı terminal binalarında bir sınıflandırma söz konusudur. FAA benzeri bu sınıflandırmada terminal binaları; yolcu kapasiteleri ve kullanım amaçlarına göre 4 farklı grupta sınıflandırılmıştır:

  • A Grubu Havaalanları: Havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde işletilen, yıllık terminal yolcu kapasitesi 3.000.000 ve üzerinde olan havaalanlarıdır.
  • B Grubu Havaalanları: Havaalanı işletmecisi dışında Yap İşlet Devret Modeli kapsamında veya diğer bir şekilde işletilen, yıllık yolcu kapasitesi 2.999.999’a kadar olan havaalanlarıdır.
  • C Grubu Havaalanları: Genel Protokol kapsamında sivil-askeri müşterek olarak kullanılan yolcu terminalleri ile diğer sivil tesis ve hizmetleri içeren havaalanlarıdır.
  • D Grubu Havaalanları: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından özel amaçlar için işletilmesi uygun görülen terminalleri içeren havaalanlarıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum