Havaalanı Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1281850

Aşağıdakilerden hangisi arazi değerlendirmede kullanılan kriterlerin dışında kalır?


Meteorolojik şartlar

Var olan hava sahası ile uyum

Seçilen arazinin doğal hayata etkisi

İniş ve kalkış yolu üzerindeki yükseltiler

Havaalanına ulaşım süresi 


Yanıt Açıklaması:

Arazi Değerlendirmede Kullanılan Kriterler Havaalanı yapımı için uygun arazinin seçiminde, aşağıda açıklanacak olan kriterlerin herbir aday arazi için ayrıntılı olarak analiz edilmesi gerekir. Şimdi bu kriterleri sırası ile inceleyelim:

• Meteorolojik şartlar: Uçağın kalkış ve iniş hareketlerini, dolayısıyla havaalanının kullanım kapasitesini doğrudan etkileyen arazideki etkin rüzgâr yönü, sisli, yağmurlu, karlı ve buzlu gün sayıları ile sıcaklığın mevsimlere göre değişiminin her bir aday arazi için analiz edilmesi gerekir. Özellikle yüksek sıcaklıkların görüldüğü yaz aylarında kalkış için gerekli pist uzunluğu artış gösterir. Buna bağlı olarak da inşa edilmesi gerekli pistin yapım maliyetleri artar. Aynı şekilde sağanak yağışlar, kar ve buzlanma da pist kullanımını önemli ölçüde etkiler. Özellikle iniş safhasında görüşün düşmesi, pistin kaygan olması birer tehlike unsurudur.

• Var olan hava sahası ile uyum: Aday arazilerin etrafındaki hava sahası incelenerek yeni kurulacak havaalanının doğurabileceği problemler ve hava sahasının yeni havaalanı üzerine etkileri belirlenebilir. Aday arazinin etrafındaki hava sahasının birbirinden bağımsız varış ve kalkış yolları oluşturmaya elverişli olması, komşu havaalanlarının trafiği ile karışmaması ve herhangi bir yasaklı bölge içinde olmaması istenir.

• İniş ve kalkış yolu üzerindeki yükseltiler: Kalkış veya iniş yolu üzerindeki doğal ve yapay yükseltilerin ayrı ayrı incelenmesi gerekir. Yükseltiler ile ilgili yapılacak bir ön çalışma, daha önceden belirlenen bazı arazilerin daha baştan inceleme dışı bırakılmasını gerektirebilir. Kalkış veya iniş yolu üzerindeki yükseltilerin boyu arttıkça, gerekli kalkış veya alçalma eğimi buna bağlı olarak artacak ve belirli sınırlamalar getirerek havaalanı kapasitesini düşürecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum