Havaalanı Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1257376

Hava alanlarında bazı hizmetlerin alınması ile ilgili olarak kullanılan outsourcing kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?


dış kaynak kullanımı

full servis

dış pazarlama 

dış ticaret hacmi

imtiyaz hizmetleri


Yanıt Açıklaması:

Havaalanları stratejik konumlama sonucu kendilerine değer yaratacak iş modellerini
ortaya koymak durumundadırlar. Bunun için hedef müşterilerini, bu müşterilere sunulacak hizmetlerin neler olduğunu ve ne şekilde sunulacağını öncelikle belirlemesi gerekmektedir.
İş modeli ile uyumlu faaliyet ve üretim alanları belirlendikten sonra, bunların hangilerinin havaalanı tarafından gerçekleştirileceğine ve hangilerinin dış kaynak kullanımı (outsourcing) yoluyla temin edileceğine karar verilmelidir. Bazı havaalanları için yer hizmetleri ve mühendislik gibi hizmetlerin konularında uzman işletmelere devredilmesi, bu hizmetlerin daha etkin ve verimli şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlayabilmektedir. Bu amaçla ticari stratejiyi benimseyen bazı havaalanlarının, geleneksel olarak benimsenen “tam-hizmet” (full-service) prensibinden vazgeçerek, bu hizmetlerden kendileri için daha az kârlı olanlarını dış kaynak kullanımı yoluyla temin etmeye yöneldikleri görülmektedirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum