Havacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1026585

Aşağıdakilerden hangisi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hakkında doğru bilgilerden biridir?


Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı kurulmuştur.

1986 yılında 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de sivil havacılık faaliyetlerindeki yoğun artışın doğurduğu ihtiyaçlar da gözetilerek, 9 Nisan 1987 tarihinde kabul edilen 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde bakanlığa bağlı bir ana hizmet birimi olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) kurulmuştur.

10 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile kurum Ulaştırma Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli bir kuruluş hâline gelmiştir. Bu düzenleme SHGM’yi finansal açıdan özerk bir hâle getirmiştir.

İç İşleri Bakanlığı bünyesinde Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı kurulmuştur.

10 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen 5430 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile kurum Ulaştırma Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli bir kuruluş hâline gelmiştir. Bu düzenleme SHGM’yi finansal açıdan özerk bir hâle getirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Dünyada sivil havacılığın hızla gelişmesi, sürekli teknolojik yenilikler, Şikago Sözleşmesi’nin imzalanmış ve onaylanmış olması, dolayısıyla ülke çıkarlarının daha iyi korunması, havacılık alanındaki uluslararası ilişkilerin uzman bir kurumca yürütülmesi amacıyla, 1954 yılında, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı kurulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum