Havacılık İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1173596

Aşağıdaki havayolu işletmelerinde kullanılan performans göstergelerinden hangisinde sırasıyla finansal, operasyonel, insan kaynakları ve çevresel performans kategorisindeki göstergeler birlikte verilmiştir?


Fiyat/kazanç oranı - Ücretli yolcu kilometre - Sunulan koltuk kilometre - Ortalama filo yaşı

Doluluk oranı - Filo yaşı ve tipi - Toplam personel sayısı - Geri dönüşümü sağlanan atık yüzdesi

Nakit akış oranı - Kayıp ve hasarlı bagaj hizmetleri - Çalışan memnuniyeti - Uçuş tarifesinin sıklığı

Borç/özsermaye oranı - Doluluk oranı - İşten ayrılma oranı - Ücretli yolcu kilometre başına yakıt tüketim miktarı

Operasyonel maliyet - Sunulan koltuk kilometre - Kabin ekibinin hizmetlerdeki etkinliği - CO2 emisyonu/ücretli yolcu kilometre


Yanıt Açıklaması:

Havayolu işletmelerinde finansal performans göstergeleri; operasyonel maliyet, sunulan koltuk kilometre maliyeti, nakit akış oranı, yatırım sermayesi getirisi, borç/özsermaye oranı, hisse başına kazanç, fiyat/kazanç oranı ve diğer finansal göstergelerdir. Operasyonel peformans göstergeleri; zamanında kalkış oranı, ücretli yolcu kilometre, sunulan koltuk kilometre, doluluk oranı, filo yaşı ve tipidir. Uçak içi kolyuk konforu, kabin ekibinin hizmetlerdeki etkinliği, kayıp ve hasarlı bagaj işlemleri, uçuş tarifesinin sıklığı ve uygunluğu gibi göstergeler hizmet kalitesine ilişkin performans göstergeleridir. Toplam ve bölümlere göre personel sayısı, çalışan memnuniyeti ve sadakati, işten ayrılma oranı gibi göstergeler insan kaynaklarına ilişkindir. Çevresel performans göstergeleri ise ücretli yolcu kilometre başına yakıt tüketim miktarı, CO2/ücretli yolcu kilometre, geri dönüşümü sağlanan atık yüzdesi, ortalama filo yaşı gibi göstergelerdir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum