Havayolu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1057727

  1. Maliyeti ölçerek sınıflandırmak ve kayıt altına almak
  2. Yatırım kararlarını etkili bir şekilde almak
  3. Uçak teknik bilgilerinin belirlenmesi
  4. Operasyonel kararların alınması
  5. Yolcu bilet fiyatları ve kargo taşıma ücretlerinin belirlenmesi
  6. Havaalanı alt yapı yatırımlarının belirlenmesi

Havayolu işletmeciliği dikkate alındığında yukarıdakilerden hangileri için maliyet bilgisi mutlaka gereklidir? 


I, II, III, IV

I, II, IV, V

II, III, IV, VI

III, IV, V, VI

I, III, V, VI


Yanıt Açıklaması:

Havayolu işletmelerinde
maliyet bilgisinin hangi amaçlarla kullanıldığı ve neden gerekli olduğu şu şekilde özetlenebilir:
• Havayolu işletmeleri öncelikle muhasebe düzenlemeleri nedeniyle maliyetlerini ölçerek sınıflandırmak ve kayıt altına almak durumundadır. Örneğin, havayolu işletmelerinin vergilendirmeye esas olan kâr ya da zararını belirleyebilmeleri için maliyet bilgisine ihtiyaç vardır. Ülkelerin muhasebe düzenlemeleri maliyetlerin nasıl sınıflandırılacağı konusunda önemli bir belirleyicidir.
• Havayolu işletmelerinin etkin bir şekilde yönetilebilmeleri için maliyetlerin zaman içindeki değişim eğiliminin ve işlevsel bölümlerin maliyet etkinliklerinin bilinmesi gerekir. Örneğin, hava aracı bakımı ya da yolcu hizmetleri gibi alt işlevsel bölümlerin maliyet açısından ne kadar etkin olduklarını bilmek yönetimin kontrol işlevi açısından gereklidir. İşlevsel bölümlerde maliyet etkinliğinin ölçülebilmesi için mevcut durumun maliyet amaçlarıyla karşılaştırılması gerekir. Ayrıca, maliyetlerin sektör ortalamaları ya da rakip havayolu işletmeleri ile kıyaslanabilmesi için uluslararası standart ölçütlere göre sınıflandırılması, ölçülmesi ve kayıt altına alınmasında fayda vardır.
• Yatırım kararlarının etkili bir şekilde alınması için nitelikli maliyet bilgilerine ihtiyaç duyulur. Hangi uçak tipinden kaç adet satın alınacağı ya da hangi uçak tipinin filodan çıkartılacağı kararını vermek söz konusu uçakların işletilmesine yönelik maliyet bilgilerini gerektirir. Diğer önemli bir yatırım kararı ise yeni bir hattın uçuş ağına eklenmesi ya da mevcut bir hattın kapatılması kararlarıdır. Bu noktada hattın belirli bir uçak kullanılarak işletilmesine yönelik değişken ve sabit maliyetlerin bilinmesi gerekir.
• Hangi noktalara hangi uçak tipleri ile uçuş düzenleneceği ve uçuş sıklığı gibi operasyonel kararların alınması maliyet bilgisini gerektirir.
• Maliyet, yolcu bilet fiyatları ve kargo taşıma ücretlerinin belirlenmesinde kullanılan temel bilgidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum