Hayat Dışı Sigortalar Deneme Sınavı Sorusu #1021261

Sigorta şirketi bir araç için herhangi bir şekilde kasko hasar tazminatı ödemiş ise, poliçe yenileme zamanı geldiğinde tarife primini arzu ettiği kadar artırır. Aşağıdakilerden hangi uygulanan ek primine dahildir?


Römork ek primi

Yaşlılık ek primi

Hasarlılık ek primi

Değer ayarlama ek primi

Amortisman ek primi


Yanıt Açıklaması:

Uygulanan Ek Primler

• Hasarlılık ek primi, Eğer sigorta şirketi bir araç için herhangi bir şekilde kasko hasar tazminatı ödemiş ise, poliçe yenileme zamanı geldiğinde tarife primini arzu ettiği kadar artırır.

• Römork ek primi, Bir araç romörk taşıma özelliğine sahip değilken, romörk takılmış ise bunu çeken araç için risk artacaktır. Bu nedenle romörk takılan aracın ve romörkün kasko sigortasına uygulanan tarife fiyatı riski ile doğru orantılı olarak artırılır. Ancak, römork çekebilen araçlar ile tarımsal traktörler bu uygulamadan hariçtir.

• Yaşlılık ek primi, Her ne kadar özel durumlar için ayrıcalık yapılabilse de, 10 yaşını tamamlamış araçlar için kasko sigortası tarife fiyatı geçen her yıl için genellikle belli bir oranda artırılır.

• Amortisman ek primi, Hasarlı bir aracın tamir edilen parçası değiştirilip yerine yeni parça takıldığı durumlarda değer artışı gündeme gelmektedir. Araçtan çıkarılan eski parça aracın imal tarihinden itibaren hasarın meydana geldiği güne kadar fonkiyonunu gerçekleştirdiği için bu sağlanan ek değer belirlenen tazminattan parçaları eskime payı olarak düşülüp kalan tutar sigortalıya ödenir.

• Değer ayarlama ek primi, Sigorta Hukuku ve genel şartlar dahilinde, aracın hasarlı hale gelmesi durumunda sigorta bedeli ödenen tazminat kadar eksilecektir. Eksilen bu miktara karşılık gelen prim alınır ve sigorta bedeli tekrar poliçede yazan miktara yükseltilir. Bu işlem değer ayarlama zeyili olarak adlandırılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum