Hayat Dışı Sigortalar Deneme Sınavı Sorusu #1022252

Ciro ve varsa kapanış stokları toplamı ile, varsa açılış stokları ve taraflarca sigorta sözleşmesinde açıkça belirtilen işletme giderleri toplamı arasındaki olumlu farka ne ad verilir?


Standart Ciro

Brüt Kâr Oranı

Ciro

Brüt Kâr

Senelik Ciro


Yanıt Açıklaması:

Sigorta sözleşmesinde ayrıca belirlenmemesi halinde aşağıda yazılı tanımların geçerliliği kabul edilmiş olur.

Brüt Kâr: Ciro ve varsa kapanış stokları toplamı ile, varsa açılış stokları ve taraflarca sigorta sözleşmesinde açıkça belirtilen işletme giderleri toplamı arasındaki olumlu farktır.

Ciro: İşletmenin sözleşmede belirtilen ticari faaliyeti ile ilgili satışlardan ve/veya sunduğu hizmetlerden elde ettiği gelirlerin toplamıdır.

Senelik Ciro: Hasar tarihinden geriye doğru 12 aylık cirodur.

Standart Ciro: Hasar tarihinden hemen önceki 12 ay içinde tazminat süresine karşılık gelen zaman içindeki cirodur. Tazminat süresinin 12 ayı geçmesi durumunda bu süre artırılır.

Brüt Kâr Oranı: Hasar tarihinden önceki faaliyet yılında elde edilen brüt kârın ciroya oranıdır. Brüt kâr oranı, senelik ciro ve standart ciro hesaplanırken, işletmenin gelişme seyrindeki değişmelerin ve hasardan önce veya sonra işletme faaliyetini etkileyen diğer koşullardaki değişmelerin veya hasar gerçekleşmemiş olsa bile işletme faaliyetini etkileyebilecek faktörlerin değerlendirilmesi için ayarlama yapılabilir. Bu şekilde bulunacak rakam, hasarı takip eden ilgili süre içinde hasarın gerçekleşmemiş olması durumunda elde edilebilecek rakama mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum