Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1209749

TTK.m.1503/l'de; sigortalı, yenilemeler de dâhil olmak üzere, en az üç yıldan beri devam eden ve ölüm ihtimaline karşı yapılan bir sözleşmede, bu süre geçtikten sonra intihar ederse veya intihara teşebbüs sonucu ölürse, sigortacı sigorta bedelini ödemekle yükümlü olacağı hükme bağlanmıştır. İkinci fıkrada ise; sigortalının intiharı veya intihara teşebbüsü sonucu ölümü, aşağıdaki hangi nedenle  üç yıldan önce gerçekleşmiş ise sigortacı sigorta bedelini ödemek zorunda olduğu belirtilmiştir?


Kanser

Sabotaj

Nükleer rizikolar

Akli melekelerindeki bir rahatsızlık

AIDS


Yanıt Açıklaması:

Hayat Sigortası Genel Şartları'nda belirtilen intihar ve lehdarın sigortalıyı öldürmüş olması halleri aynı şekilde Türk Ticaret Kanunu 1503 ve 1504 üncü maddelerinde de yer almaktadır. Buna göre; TTK.m.1503/l'de; sigortalı, yenilemeler de dâhil olmak üzere, en az üç yıldan beri devam eden ve ölüm
ihtimaline karşı yapılan bir sözleşmede, bu süre geçtikten sonra intihar ederse veya intihara teşebbüs sonucu ölürse, sigortacı sigorta bedelini ödemekle yükümlü olacağı hükme bağlanmıştır. İkinci fıkrada ise; sigortalının intiharı veya intihara teşebbüsü sonucu ölümü, akli melekelerindeki bir rahatsızlık sebebiyle üç yıldan önce gerçekleşmiş ise sigortacı sigorta bedelini ödemek zorunda olduğu belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum