Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1210859

A kişisi, kendisine maddî ve manevî açıdan büyük destek olan eşi B'nin hayatına bağlı bir sigorta yaptırmıştır. A tazminat tutarını alacak kişiyi kızları C olarak belirlediyse; A, B, ve C'nin durumu nedir?


A lehdar, B sigortalı, C sigorta ettiren

A sigorta ettiren, B riziko şahsı, C lehdar

A sigortacı, B sigortalı, C riziko şahsı

A riziko şahsı, B lehdar, C sigortalı

A sigorta ettiren, B lehdar, C riziko şahsı


Yanıt Açıklaması:

Borçlar hukuku anlamında lehdar, Borçlar Kanunu 111 inci maddesinde düzenlenmiş olan üçüncü kişi yararına sözleşme kapsamında kendisine ifada bulunulacak üçüncü kişidir. Hayat Sigortası Genel Şartları A.1 maddesine göre de lehdar “sigorta sözleşmesine taraf olmamakla beraber lehine sigorta sözleşmesi yapılan ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta bedelini sigortacıdan isteme hakkına sahip” olan kişidir. Hayat Sigortaları Yönetmeliği ise lehdarı “lehine sigorta sözleşmesi yapılan kişi” olarak tanımlamaktadır.

Yukarıda verdiğimiz örnekteki A kişisi, eşi B'nin hayatına bağlı bir sigorta yaptırdığında rizikonun gerçekleşmesi (yani ölümü veya belirli bir süre sonunda hayatta olması) halinde tazminat tutarını alacakkişiyi kızları C olarak belirlediyse; bu durumda A sigorta ettiren, B riziko şahsı ve C lehdar olur.

Hayat sigortası sözleşmesinde lehdar sigorta ettiren tarafından belirlenen hak sahibidir. Türk Ticaret Kanunu göre "Hayat sigortası sözleşmesi sigorta ettirenin yanı sıra, üçüncü kişi konumundaki gerçek veya tüzel kişiler lehine de yapılabilir" (TTK. m.1493/1).

Yorumlar
  • 0 Yorum