Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1232521

1. Hayat sigorta sözleşmesinde riziko, sözleşen tarafların iradelerinin dışında kalan ve ödeme yükümlülüğünün ortaya çıkmasına sebep olan olaydır. 

2. Hayat sigortasında da rizikonun niteliği ve konusu teminatın türüne göre sözleşme ile tespit edilir. 

3. Hayat sigortasında risk sadece yaşama ve ölme ihtimalidir, karma ya da ek teminat olacak başka riziko bulunmamaktadır.

Yukarıda hayat sigortası sözleşmelerinin rizikolarıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Hayat sigorta sözleşmesinde riziko, sözleşen tarafların iradelerinin dışında kalan ve ödeme yükümlülüğünün ortaya çıkmasına sebep olan olaydır. Sigorta edilen riziko, sigorta sözleşmesi ile belirlenir. Hayat sigortasında da rizikonun niteliği ve konusu teminatın türüne göre sözleşme ile tespit edilir. Rizikoyu teşkil eden olay (ölüm ya da belirli bir tarihte hayatta kalma) sigortalı (riziko şahsı) olarak adlandırılan kişi üzerinde gerçekleşmektedir. Hayat sigortasında en yalın şekliyle risk yaşama ve ölme ihtimalidir. Türk Ticaret Kanunu hayat sigortalarının kapsamını 1490 ıncı maddesi sadece ölme ve hayatta kalma ihtimallerine karşı sigorta olarak belirtmiş olsa da karma mahiyette her iki riski birden taşıyan ve bundan başka kaza sonucu maluliyet, çalışamaz hale ve bakıma muhtaç hale gelme rizikolarının da ek teminat olarak alındığı sigorta sözleşmeleri mevcuttur. Ayrıca bunların yanında risk hiç gerçekleşmese de riziko şahsına ödeme yapan birikimli hayat sigortaları da mevcuttur.

Yorumlar
  • 0 Yorum