Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1209810

Aynı sigorta şirketine veya farklı sigorta şirketlerine, aynı riziko şahsının hayatı üzerine birkaç defa sigorta yaptıran sigortalı bir kişi, sigorta kapsamına giren bir olay sonucunda sakatlandığında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İlk yaptırdığı sigorta poliçesinden poliçede yazılı tutardaki sigorta bedeline hak kazanır.

İkinci yaptırdığı sigorta poliçesinden poliçede yazılı tutardaki sigorta bedeline hak kazanır.

Birinci yaptırdığı sigorta poliçesinde poliçede yazılı tutardaki sigorta bedelinin tamamı, ikinci yaptırdığı sigorta poliçesinde poliçede yazılı tutardaki sigorta bedelinin yarısına hak kazanır.

Yaptırdığı bütün sigorta poliçelerinden poliçede yazılı tutardaki sigorta bedeline hak kazanır.

Yaptırdığı bütün sigorta poliçeleri geçersizdir.


Yanıt Açıklaması:

Hayat sigortaları, çifte sigorta ve halefiyet açısından da mal sigortalarından ayrı hükümlere tâbidir. Aynı sigorta şirketine veya farklı sigorta şirketlerine, aynı riziko şahsının hayatı üzerine birkaç defa sigorta yaptırmak mümkündür. Birden fazla sigortacıya hayat sigortası yaptırmış sigortalı bir kişi, sigorta kapsamına giren bir olay sonucunda sakatlandığında öncelikle bu olaya neden olan kişiden maddî ve manevî tazminat alır. Bunun yanında, her iki şirketten ayrı ayrı poliçede yazılı tutardaki sigorta bedeline de hak kazanır. Bu durumda çifte sigortadan bahsetmek söz konusu olmadığı gibi halefiyet ilkesi de geçerli olmayacaktır (TTK. m.1491/3). Diğer bir deyişle, sigortalıya ödemede bulunan sigortacı, sigortalının üçüncü kişilere başvuru hakkını devralmaz. Sigortalı, sigortacıdan aldığı tazminatın yanı sıra kendisine zarar veren kişiden de tazminat isteyebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum