Hayvan Besleme Deneme Sınavı Sorusu #934469

Koyunların gebelik dönemiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Koyunlarda gebelik süresi yaklaşık 180 gündür.

Gebelik süresince protein, enerji, vitamin ve mineral madde gereksinimleri önemli düzeyde artmaktadır.

Fötüste biriken mineral maddelerin %80-90’nı gebeliğin ikinci yarısında olmaktadır.

Yüksek besleme düzeyinde tutulup fazla yağlandırılan dişi koyunlarda gebeliğin son döneminde gebelik zehirlenmesi ve doğum güçlüğü sorunları yaşanabilir.

Besleme yönünden koyunlarda gebelik 2 dönemde incelenmektedir. I. dönem gebeliğin ilk 100 günü, II. dönem gebeliğin son 4-6 haftası


Yanıt Açıklaması:

Gebelik Dönemi Besleme Koyunlarda gebelik süresi yaklaşık 150 gündür. Gebelik süresince protein, enerji, vitamin ve mineral madde gereksinimleri önemli düzeyde artmaktadır. Gebelik döneminde besin maddesi gereksinimi tek, ikiz veya üçüz yavru vermelerine göre değişmektedir. Tek yavrulu koyunlarda gebelik döneminde canlı ağırlık artışı 10 kg, ikiz ve daha fazla yavru verenlerde ise bunun 2/3 oranında daha fazladır. Besleme yönünden koyunlarda gebelik 2 dönemde incelenmektedir. I. dönem gebeliğin ilk 100 günü II. dönem gebeliğin son 4-6 haftası Gebeliğin ilk döneminde fötüsün gelişimi çok yavaştır. Bu dönemde yaşama payı ve bunun biraz üzerinde yapılan besleme yeterli olmaktadır. İkinci dönemde ise fötüs hızla büyümekte, süt bezleri gelişmektedir. Bu nedenle besin madde gereksinimi bu dönemde önemli ölçüde artmaktadır. Bu dönemde yapılan düzenli ve yeterli besleme, sağlıklı yavruların elde edilmesine ve bunların doğum ağırlıklarının artmasına neden olmaktadır. Gebelik süresince koyunların protein gereksinimi de yükselmektedir. Gebelik süresince fötüs ve uterustaki mineral madde birikimi dolayısıyla gereksinim artmaktadır. Ancak mineral madde birikimi organik maddelere oranla oldukça azdır. Gebeliğin ilk aylarında az olan birikim gebeliğin son aylarında hızla artmaktadır. Fötüste biriken mineral maddelerin %80-90’nı gebeliğin ikinci yarısında olmaktadır. Mineral maddeler içerisinde Ca ve P’un önemli bir yeri bulunmaktadır. Yüksek besleme düzeyinde tutulup fazla yağlandırılan dişi koyunlarda gebeliğin son döneminde gebelik zehirlenmesi ve doğum güçlüğü sorunları yaşanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum