Hayvan Davranışları ve Refahı Deneme Sınavı Sorusu #928948

Gerçek ve halk tarafından algılanan refah ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Halk, sürü halinde ve büyük ölçüde gözlerden uzak yerlerde yetiştirilen hayvanlara ile pet hayvanlarına eşit derecede  yakın ilgi gösterme eğilimi içindedir. 

Sahada en önemli refah sorununun da piliçlerdeki ayak sorunları ile yumurtacı tavukların geleneksel kafeslerde yetiştirilmesi sonucu ortaya çıkan refah zayıflığıdır. 

Çiftlik hayvanlarında ve köpeklerde kastrasyon, kuyruk ve boynuz kesimleri gibi bazı uygulamalar sonucu hayvanlar üzerinde oluşan olumsuz etkiler zayıf refaha sebep olmaktadır.

Kötü barınma şartlarındaki laboratuar hayvanlarında ortaya çıkan anormal davranışlar önemli bir refah sorunu olarak karşımıza çıkar. 

Eğer olumsuz bir faktör hayvan için zayıf refah oluşturuyorsa, bu faktörden etkilenen hayvan sayısı çoğaldıkça refah sorununun daha da büyüdüğü anlamına gelmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Halk, sürü halinde ve büyük ölçüde gözlerden uzak yerlerde yetiştirilen hayvanlara göre pet hayvanlarına çok daha yakın ilgi gösterme eğilimi içindedir. Örneğin bir köpeğin veya atın yaralanmasına insanların gösterdiği tepki aynı durumlarda yaralanmış diğer hayvanlara göre çok daha fazladır. Oysa refah konusunda tür gözetmeksizin tüm hayvanlara eşit davranmak gerekir. Bir süs köpeği ciddi şekilde yaralandığında veya hastalandığında o köpeğin refahının zayıf olduğu söylenirse, aynı duruma maruz kalan diğer hayvanlar için de aynı şeyi söylemek gerekir. Bu tutum ayrıca canlılara karşı ahlaki bir sorumluluktur. Refahta ayrıca olumsuz şartların etkilediği hayvan sayısı da önemlidir. Eğer olumsuz bir faktör hayvan için zayıf refah oluşturuyorsa, bu faktörden etkilenen hayvan sayısı çoğaldıkça refah sorununun daha da büyüdüğü anlamına gelmektedir. Sayısı en fazla olan tür tavuk olduğuna göre sahada en önemli refah sorununun da piliçlerdeki ayak sorunları ile yumurtacı tavukların geleneksel kafeslerde yetiştirilmesi sonucu ortaya çıkan refah zayıflığı olduğu söylenebilir. Çiftlik hayvanlarında ve köpeklerde kastrasyon, kuyruk ve boynuz kesimleri gibi bazı uygulamalar sonucu hayvanlar üzerinde oluşan olumsuz etkiler de zayıf refaha sebep olmaktadır. Diğer önemli bir refah sorunu da kötü barınma şartlarındaki laboratuar hayvanlarında ortaya çıkan anormal davranışlardır. Pet hayvanlarının terk edilmesi ve evcil hayvanlara kötü davranılması gibi durumlar ise bu saydığımız sorunlar listesinin oldukça alt sıralarında yer almaktadır. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum