Hayvan Yetiştirme Deneme Sınavı Sorusu #1102481

Aşağıdakilerden hangisi verimi düşük hayvanları satarak yüksek verimli genotipler almak yoluyla ıslah çalışması yapmada yaşanacak problemlerden biri değildir?


Fakir bir işletmenin yüksek verim kapasiteli hayvan satın alacak parasal güçte olmaması

Alınacak hayvanların getirildikleri çevreye uyum sağlamasının garanti olmaması

Yüksek verim kapasitesine sahip genotiplerin değerinin bilinmemesi

Yüksek verim kapasiteli hayvanlardan yeteri kadar bulmanın mümkün olmaması

Yeni genotiplere uygun bakım becerilerinin kazanılmasının zaman alması


Yanıt Açıklaması:

Bir ülkede veya bölgede yetiştirilmekte olan hayvanların verim kapasiteleri, işletmelerin karşılayabileceği verim düzeylerinin üstünde ise genetik kapasitenin israfı söz konusudur. Bu niteliklere sahip işletmelerde zararın önüne geçmek için yüksek verim kapasitesine sahip hayvanlarla çalışmak gerekir.  mevcut hayvanları satarak yeni genotipler satın almak, aslında oldukça zor ve risklidir. Çünkü;
a. Özellikle fakir ülkeler ve bu ülkelerin çiftçileri yüksek verim kapasiteli hayvanları satın alacak parasal güçte değildir.
b. Bu niteliklere sahip hayvanlardan yeteri kadar bulmak pek kolay değildir.
c. Yüksek verim kapasitesine sahip yeteri kadar hayvan bulunabilse ve satın alma olanağı olsa bile, bu hayvanların yetiştikleri koşullarda ulaştıkları verim düzeylerini, yeni çevrelerinde koruyabilecekleri garanti edilemez.
d. Mevcut genotiplerle üretim yapan işletme sahiplerinin yeni genotiplere uygun bakım ve yönetim becerisi kazanmaları zaman alır.

Yorumlar
  • 0 Yorum