Hayvan Yetiştirme Deneme Sınavı Sorusu #619113

İpek lifi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?


İpek lifinin yapısında küçük oranlarda pigment, mum gibi maddeler de bulunmaktadır.

İpeğin pişirilmesinde zeytinyağından yapılmış saf sabun, kireçsiz su ve sodyum karbonatlı karışım kullanılır.

Ham ipek, pişirme işlemi ile serisinin uzaklaştırılması sonucu elde edilen parlak, yumuşak dokulu pişmiş ipek şeklinde kullanılmaktadır.

İpek lifi % 74-76 serisin ve % 22-24 fibroinden oluşur.

Koza gömleğinden çekilen ipek lifinin uzunluğu 1.000-1.400 m arasında değişebilir.


Yanıt Açıklaması:

Koza gömleğinden çekilen ipek lifinin uzunluğu 1.000-1.400 m arasında değişebilir. İpek lifi, böceğin sindirim kanalının iki yanında yer alan ipek bezlerinden salgılanır. Ana maddesi fibroin olan ipek lifi yine bezlerinden salgılanan kaplayıcı madde serisin ile birleştirilerek ipek kanalından tek lif halinde kozaya örülür. İpek lifi % 74-76 fibroin ve % 22-24 serisinden oluşur. İpek lifinin yapısında küçük oranlarda pigment, mum gibi maddeler de bulunmaktadır.

Kozanın yumuşatılması ile çekilebilirlik kazanan ipek lifi çekim sonrasında ya serisinli, sert dokulu olarak ham ipek, ya da pişirme işlemi ile serisinin uzaklaştırılması sonucu elde edilen parlak, yumuşak dokulu pişmiş ipek şeklinde kullanılmaktadır. Pişirme ile oluşan yüzde 25 düzeyindeki kayıp pişirme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Pişmiş ipeğin bükülme ve boya tutma özelliği özellikle halıya bilinen üstünlüğünü sağlar.

İpeğin pişirilmesinde zeytinyağından yapılmış saf sabun, kireçsiz su ve sodyum karbonatlı karışım kullanılır ve ipek çileleri bu karışımda 30’ar dakikalık sürelerle kaynatılarak serisin maddesi uzaklaştırılır. İpek ipliğinin inceliği denye olarak ifade edilir, bu da standart olarak 9.000 m ipliğin gram olarak ağırlığı ile ölçülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum