Hayvancılık Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #926384

Hayvancılık sektöründe 1980 yılı sonrası hayvansal üretim yetersizliği ve enflasyon nedeniyle kırmızı ette yaşanan fiyat yükselmelerine bakış ve alınan tedbir seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?


Yaşanan fiyat yükselmeleri arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı sorunu kabul edilmiş ve narh politikaları uygulanmıştır.

Yaşanan fiyat yükselmeleri kısmi bir kıtlık hali ve spekülatif artışlar olarak kabul edilmiş ve Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştur.

Yaşanan fiyat yükselmeleri arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı sorunu kabul edilmiş ve bitkisel ürünlerde destekleme devam ettirilip hayvansal üretimde destek geri çekilmiştir.

Yaşanan fiyat yükselmeleri kısmi bir kıtlık hali ve spekülatif artışlar olarak kabul edilmiş ve ithalat yapılmıştır.

Yaşanan fiyat yükselmeleri geçici bir kıtlık hali kabul edilmiş,  kasaplık hayvan ve et olmak üzere hayvansal ürünler destekleme kapsamından çıkarılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Hayvancılık sektöründe 1980 yılı sonrası hayvansal üretim yetersizliği ve enflasyon nedeniyle kırmızı ette yaşanan fiyat yükselmeleri kısmi bir kıtlık hali ve spekülatif artışlar olarak kabul edilmiştir. Bu dönemde yükselen hayvansal ürün fiyatları karşısında piyasayı dengelemek, tüketiciye ucuz et yedirme ve fiyat istikrarı sağlamak amacıyla ithalata (dışalım) gidilmiştir. Bu ithalat politikalarına rağmen arz-talep dengesi ve fiyat istikrarı günümüze kadar sağlanamamış adeta sektör “ekonomik kısır döngüye” girmiştir. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum