Hayvancılık Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #916829

Türkiye’de hayvancılık sektöründe izlenen politikalar değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisine varılamaz?


Uzun dönemde uluslararası rekabete karşı güçlü bir yapıya sahip hayvancılık sektörünün oluşturulması için; örgütlü, ekonomik büyüklükte ve teknoloji kullanan hayvancılık işletmeleri kurulması hedeflenmelidir.

Hayvansal üretimde rasyonelleşmek için sektörün kredi ve finansman sorunlarını çözüme ulaştırılması gerekir.

Destekleme politikaların uzun dönemli ve istikrarlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Kalite-fiyat ilişkisi dikkate alındığında istikrarlı fiyat ve destekleme politikaları uygulanmıştır.

Hayvancılıkta üretimi ve verimliliği artırıcı, ıslaha yönelik desteklemeler daha etkin bir şekilde sürdürülmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Hayvansal üretimde belirli bir üretim artışının sağlanabilmesi ve sektörün rasyonel bir yapı kazanabilmesinde devletçe sağlanan destek ve uygulanan istikrarlı fiyat politikasının büyük önemi vardır. Gerçekten tek başına olmamakla beraber üretimin hem nicelik hem de nitelik olarak artırılmasında fiyat önemli bir role sahiptir. Tüm iktisadi mal ve hizmetlerde olduğu gibi hayvansal ürünlerde de üretici ve tüketiciyi ilgilendiren ortak nokta fiyattır. Fiyatlar, çok sayıda küçük ve örgütsüz üretici kesim ile az sayıda ve özellikle fiyat konusunda birlikte davranan alıcıların karşı karşıya geldiği oligopson bir piyasada oluşmaktadır.

Hayvancılık sektöründe fiyat teşekkülünde görülen bu eksik rekabet ortamı yanında 1950 öncesi ve 1950-1960 arası dönemde uygulanan desteklerde, narh vb. politikalar verim ve kalitenin artırılmasına imkân vermemiştir. Diğer taraftan 1963 yılından bu yana, planlı kalkınma dönemlerinde bile verim ve kalitenin artırılmasına imkân veren, kalite-fiyat ilişkisini dikkate alan istikrarlı fiyat ve destekleme politikaları da uygulanamamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum