Hellen ve Roma Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #579832

Önceki imparatorların aksine Maximinus Thrax (M.S. 235-238) Roma'nın seçkin ailelerinden birine mensup değildir. Onu imparatorluğa taşıyan bu bağlamda soya bağlı ayrıcalıkları değil, askeri alandaki tecrübesi ve askerler nezdindeki popülaritesi olmuştur. Maximinius ordu tarafından imparator ilan edilmiş ve bu durum Senatus tarafından onaylanmıştır.Yukarıda verilen bilgiler ışığında aşağıda verilen yorumlardan hangisi daha doğru olacaktır?


İmparator Maximinus Thrax ile birlikte Roma İmparatorları'nın Roma'nın seçkin ailelerinden gelmesi geleneği sona ermiştir.

Maximinus Thrax'ın ordu tarafından imparator ilan edilmesi ile birlikte ordu kumandanlarının imparator olabilmelerinin önü açılmıştır.

Maximinus Thrax'ın imparator ilan edilmesi ile birlikte ordunun Roma siyasal yapısındaki belirleyici etkisi iyice gün yüzüne çıkmıştır.

Maximinus Thrax'ın imparatorluğu ile birlikte ilk kez Roma şehri toprakları dışında doğmuş biri imparator unvanını almıştır.

Maximinus Thrax'ın imparatorluğunun Senatus tarafından onaylanması, Senatus'un ordunun kararları üzerinde bir denetim yetkisi olduğunu göstermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Soru kökünde verilen bilgiler ışığında seçenekleri değerlendirdiğimizde şunları görmekteyiz:

A seçeneğindeki ifade her ne kadar doğru gibi gözükse de soru kökündeki bilgiler bize imparatorların seçkin ailelerden seçilmesi geleneğinin kesin bir biçimde sona erdiğini göstermemektedir. B seçeneğinde verilen ifade de doğru gibi gözükmektedir ama soru kökündeki bilgiler bize ordu komutanlarının daha önceden imparator unvanı alamadıkları gibi bir bilgi vermemektedir. D seçeneğinde de Maximinus Thrax'tan önceki imparatorların Roma şehri içinde mi yoksa dışında mı doğduklarına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. E seçeneğindeki ifadenin daha doğru bir yorum olarak ele alınabilmesi içinse Senatus ile ordu arasındaki ilişkiye dair seçenekteki önermeyi destekleyecek kadar bilgi bulunmamaktadır. C seçeneğindeki yorum ise, soru kökünde ordu'nun imparatorun kim olacağını tayin ediyor oluşunun açıkça ifade edilmiş olması bağlamında en doğru yorum olacaktır. Doğru seçenek C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum