Hijyen ve Sanitasyon Deneme Sınavı Sorusu #493234

Aşağıdakilerden hangisi günümüzde el yıkama antiseptiği olarak en çok tercih edilen etken maddeler arasında yer almaz?


İyodoforlar

Triklosan

Sodyum hidroksit

Paraklorometaksilenol

Klorheksidin glukonat


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde el yıkama antiseptiği olarak en çok tercih edilen etken maddeler aşağıda sıralanmıştır:
Alkol: Etanol, propanol ve isopropanolun %60-90’lık sulu çözeltileri ele 3-5 ml kadar alınır, en az 20 saniye elin her yerini ıslatacak şekilde eller ovuşturulur. Kirli ellere direk uygulanmamalıdır. Sabunla kaba kirler uzaklaştırıldıktan ve eller kurulandıktan sonra alkolle yıkanmalıdır.
Klorheksidin glukonat: Alkol veya su ile karıştırılmış hazır dilisyonları mevcuttur. · Hekzaklorofen: Etkinliği yavaştır. %3’lük dilisyonları mevcuttur. Elde 2-3 dakika tutulması ve en az 2 kere uygulanması tavsiye edilir. Toksik etkileri olduğu için çok sık kullanılmaz.
İyodoforlar: %8-10 oranında povidon iyot içerirler. Deride irritan etkiye sebep olduğu için özellikle duyarlı kişilerde deri antiseptiği olarak kullanıldığında deri üzerinden silinerek uzaklaştırılmalıdır.
Paraklorometaksilenol: %1-3 oranlarında hazırlanmış solüsyonları kullanılmaktadır. · Triklosan: Sabunların içinde de %2 oranında bulunabilen bu etken maddenin el antiseptiği olarak %0.3-2’lik solüsyonları kullanılmaktadır.
Kuaterner amonyum bileşikleri: Allerjik etkileri, çevreye zararları ve gram negatif mikroorganizmalara etkilerinin zayıf olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum