Hizmetler Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #65988

Hizmet sektörünün büyümesini ve rekabetini sınırlayan engeller daha ziyade yerel niteliktedir. Bunlardan en önemlisi etkinlik ve eşitlik kaygılarına dayanarak yapılan yerel düzenlemelerdir. Ancak düzenlemeler firmalara, sektöre ve tüm ekonomiye önemli maliyetler ve etkinsizlikler dayatmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yerel düzenlemelerin sonuçlarından biri değildir?


Yerel düzenlemeler rekabeti sınırlayan en önemli faktördür. Rekabet eksikliği sermaye veya emeğin ya da her ikisinin de fiyatını artırabilir, böylece karlar ve/veya ücretler rekabetçi bir ortamda olabileceklerinden daha yüksek olurlar.
Düzenlemeler firmaların kaynakları etkin kullanmalarını engelleyebilir. Bu da aşırı yatırım, aşırı istihdam veya verimsiz faaliyet yönetimine neden olabilir.
Faaliyetlerin kapsamı veya sunulabilecek olan malların türleri üzerindeki düzenlemeler, firmaların ölçek ekonomilerinden veya bunlarla ilişkili alanlarda önemli sinerjilerden faydalanmalarını engelleyebilir.
Uygun olmayan düzenlemeler firmaları yenilik geliştirmeye ve mal ve hizmetlerin kalitesini değişen tüketici ihtiyacına göre uyarlamaya karşı isteksiz yapmaktadır.
Düzenlemeler firmaların küreselleşmesini engelleyerek farklı ülkelerdeki tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasını ve ihtiyaçlarına uygun ürünlerin üretilmesini engelleyebilir.

Yanıt Açıklaması: Kitabın 31. sayfasında yer alan "Hizmet Sektörünün Gelişimini Sınırlandıran Faktörler" başlığının altında yerel düzenlemelerin neden olabileceği olumsuz durumlar 4 madde halinde anlatılmıştır. E şıkkında yer alan ifade bu maddelerden birisi değildir.
Yorumlar
  • 0 Yorum