Hizmetler Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #708106
Aşağıdakilerden hangisi İstihdamın hizmet sektörlerine kaymasına neden olan ekonomik güçlerde biri değildir?
Yüksek gelir esnekliği |
Düşük talebin fiyat esnekliği ile birlikte verimlilikte düşük büyüme |
Uluslararası ticaret |
Toptan ve perakende ticaret |
Hizmet faaliyetlerinin dışsallaşması |
İstihdamın hizmet sektörlerine kaymasına neden olan ekonomik güçler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
-Yüksek gelir esnekliği: Bazı hizmetler nispeten yüksek bir talebin gelir esnekliği ile karakterize edilmiştirler. Bu, gelir arttıkça toplam reel harcamalar içindeki hizmetlerin payını da büyüteceğini ifade etmektedir. Yüksek gelir esnekliği aynı zamanda toplu tüketimdeki artışı, yani refah devletinin genişlemesini de açıklamaya yardımcı olabilir.
-Düşük talebin fiyat esnekliği ile birlikte verimlilikte düşük büyüme: Birçok hizmet faaliyetinin makinelerle yapılamaması nedeniyle bu sektörde verimlilik diğer sektörler kadar artmamaktadır. Ancak gelir artışı devam ettiği için talep yapısı değişmiş ve sanayi mallarından daha ziyade hizmetlere doğru kaymıştır. Ayrıca hizmet sektöründeki ücretler ekonomideki diğer sektörlerle aynı çizgide geliştiği için, hizmetlerin nispi fiyatı artmıştır ve hizmetlerin nominal katma değerdeki payı da artış göstermiştir.
-Uluslararası ticaret: Ülkeler ticarette karşılaştırmalı üstünlüklerinden yararlandıkça ve hizmet, sanayi ve tarım sektörlerinde uzmanlaştıkça ekonomilerinin yapısı da değişmektedir. Diğer sektörlerde uzmanlaşma aynı zamanda dolaylı bir şekilde hizmet sektörünü etkilemektedir. Bu bağlamda, karşılaştırmalı üstünlüğünü kullanarak mal üretiminde uzmanlaşan Çin örneği verilebilir.
-Hizmet faaliyetlerinin dışsallaşması (outsourcing): İmalat sanayileri artan oranda ihtiyaç duydukları hizmetleri kendi bünyelerinde karşılamak yerine dışsallaştırma yoluna gitmektedirler. Bu da yeni hizmet alanlarının ve daha fazla hizmet sunan işletmelerin kurulmasını teşvik etmektedir..
Yorumlar
- 0 Yorum