Hizmetler Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #709062

ABD’nin bazı gelişmiş ülkelerin (GÜ’in) de desteğini sağlayarak hizmet ticaretini GATS şemsiyesi altına alma ve serbestleştirme girişimlerine “Onlar Grubu” adı verilen gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) en sert muhalefeti yürütmüştür. Aşağıdakilerden hangisi hizmet ticaretinin Uruguay Turu (UT) gündemine alınmasına karşı çıkan GOÜ görüşlerden biri değildir?


GATT çerçevesine alındıktan sonra hizmet ticaretinin mal ticareti ile bağlantısının kopacağı ve GÜ’lerin bu durumu GOÜ lehine kullanacağı

GÜ’in, GATT Tokyo Turu’ndan kalan ve çözüm bekleyen sorunlara daha az dikkat gösterecekleri kaygısı.

GÜ’in, mal ticaretine ilişkin GATT kurallarını, hizmet ticaretine uygulama talebine GOÜ’in ihtiyatla yaklaşması.

“Modern hizmetler” esas olarak GÜ tarafından sağlandığından, hizmet ticaretinin serbestleştirilmesinin asıl olarak söz konusu ülkelere yarar sağlayacağına ilişkin kuşkular.

Yabancı doğrudan yatırımlar gibi duyarlı bir konunun da hizmet ticareti bağlamında görüşmelere dahil edileceği ve bunun sonucunda çok uluslu şirketlerin egemenliklerinin artacağı korkusu.


Yanıt Açıklaması:

ABD’nin bazı gelişmiş ülkelerin (GÜ’in) de desteğini sağlayarak hizmet ticaretini GATS şemsiyesi altına alma ve serbestleştirme girişimlerine “Onlar Grubu” adı verilen gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) en sert muhalefeti yürütmüştür. Hizmet ticaretinin UT gündemine alınmasına karşı çıkan görüşler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

-GATT çerçevesine alındıktan sonra hizmet ticaretinin mal ticaretiyle bağlantılandırılmasının kolaylaşacağı ve GÜ’in mal ticaretinden kaynaklanan sorunlarına hizmet ticaretine ilişkin önlemler alarak misillemede bulunacakları düşüncesi.

-GÜ’in, GATT Tokyo Turu’ndan kalan ve çözüm bekleyen sorunlara daha az dikkat gösterecekleri kaygısı.

-“Modern hizmetler” esas olarak GÜ tarafından sağlandığından, hizmet ticaretinin serbestleştirilmesinin asıl olarak söz konusu ülkelere yarar sağlayacağına ilişkin kuşkular.

-Yabancı doğrudan yatırımlar gibi duyarlı bir konunun da hizmet ticareti bağlamında görüşmelere dahil edileceği ve bunun sonucunda çok uluslu şirketlerin egemenliklerinin artacağı korkusu.

-GÜ’in, mal ticaretine ilişkin GATT kurallarını, hizmet ticaretine uygulama talebine GOÜ’in ihtiyatla yaklaşması.

Yorumlar
  • 0 Yorum