Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1166347

Duruşma tutanağı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Duruşma tutanağı zabit katibi tarafından düzenlenmekte ve tutanağın altında hakim ve zabit katibinin imzaları bulunmaktadır.
Duruşma veya işlem sırasında taraflara ait yemin, davanın geri alınmasında muvafakat ve davadan feragat gibi beyanların varlığı durumunda tarafların imzası ile duruşma tutanağında yer almaktadır.
Duruşma tutanağının altı duruşmada hazır bulunan taraflarca imzalanır.
kural olarak tutanağa yargılamayla ilgili yapılan işlemler hakim tarafından yazdırılmaktadır. Ancak taraflar veya diğer ilgililer hakimin izniyle tutanağa sözlü açıklamalarını doğrudanda yazdırabilmektedirler.
Duruşma tutanağı sadece taraflar olan davacı ve davalı ile kanuni temsilcileri tarafından imza altına alınmaktadır.

Yanıt Açıklaması: Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre tahkikat aşaması kural olarak duruşmalar aracılığı ile yapılmaktadır. Davanın aşamalarından ön inceleme, tahkikat ve yargılama işlemleri ancak tutanakla ispat olunabilmektedir. Hakim tahkikat ve yargılama işlemlerinin yerine getirilmesi ile iki tarafın ve diğer ilgililerin sözlü açıklmalarını gerektiğinde özet olarak zabit kitibi aracılığı ile tutanağa kaydettirmektedir. Duruşma tutanağı ile ilgili açıklamalar Hukuk Muhakemeleri kanunu'nun 154. vd. maddeleri esas alınarak yapılmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum