Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1062984

 I. Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünü sözlü olarak açıklamasına karar verirse bilirkişinin açıklamaları tutanağa geçirilir ve tutanağın altına bilirkişinin de imzası alınır.

II. Duruşma sırasında veya yapılan işlem sırasında, tarafların ikrarı, yeminin edası, davanın geri alınmasına muvafakat, davadan feragat, davayı kabule ilişkin beyanları varsa tarafların imzası alınır.

III.Tanığın sözleri tutanağa yazılarak önünde okunur ve tutanağın altı kendisine imzalatılır.

IV. İsticvab olunan taraf varsa yapılan açıklamalar, sorulan sorular ve verilen cevaplar tutanağa yazılır, okunur ve isticvap olunan tarafa imzalatılır.

Yukarıdakilerden hangisi duruşma tutanağında, tarafların veya diğer ilgililerin imzalarının da beyanlarının altında yer almasına ilişkin durumlardandır?


I ve III

II ve IV

II, III ve IV

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Tarafların veya diğer ilgililerin imzalarının da tutanakta beyanlarının altında yer almasına ilişkin birkaç örnek aşağıda verilmiştir:

• Eğer duruşma sırasında veya yapılan işlem sırasında, tarafların ikrarı, yeminin edası, davanın geri alınmasına muvafakat, davadan feragat, davayı kabule ilişkin beyanları varsa bu durumlarda tarafların imzası da tutanakta bulunmalıdır (HMK m. 154/3, ç).

• Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 174. maddesine göre, tarafın isticvabı için çağrıldığı duruşmaya gelmesi durumunda, isticvap sonunda bir tutanak düzenlenir. İsticvap olunan tarafça yapılan açıklamalar, sorulan sorular ve verilen cevaplar tutanağa yazılır. Tutanak taraflar huzurunda okunduktan sonra altı isticvap olunan tarafa imzalatılır. İsticvap olunan taraf haklı bir gerekçe göstermeksizin tutanağı imzalamaktan kaçınırsa, bu durum hâkim tarafından tutanakla tespit olunur.

• Tanığın sözlü ifadesi alındıktan sonra, tanığın sözleri tutanağa yazılarak önünde okunur ve tutanağın altı kendisine imzalatılır (HMK m. 261/5).

• Hâkim tarafından bilirkişiden görüş alınmasına karar verilmişse bilirkişinin oy ve görüşünü yazılı veya sözlü olarak bildirmesine de mahkemece karar verilir. Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünü sözlü olarak açıklamasına karar verirse bilirkişinin açıklamaları tutanağa geçirilir ve tutanağın altına bilirkişinin de imzası alınır. Kurul hâlinde görevlendirme söz konusu ise bilirkişilerin bilgilerine başvurulan hususu hemen aralarında müzakere etmelerine imkân tanınır ve müzakere sonucunda açıklanan oy ve görüş, tutanakla tespit edilip tutanağın altı, bilirkişilere imza ettirilir (HMK m. 279).

Yorumlar
  • 0 Yorum