Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1068196

Takip talebiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Hangi takibin talep edildiğine, takip talebinin doldurulması ve özellikle hangi belgelerin ekleneceği önem arz eder.

Kambiyo senetlerine özgü takipte kambiyo senedinin takip talebine eklenmesi zorunludur.

Takibin elektronik ortamda açılması durumunda, takibe eklenecek belgeler elektronik ortama aktarılarak güvenli elektronik imza ile imzalanır.

Takip talebi, hangi tür takip olduğuna bakılmaksızın en az iki örnektir.

Takip talebine eklenen belgelerin örnekleri, ödeme emri veya icra emri ya da tahliye emriyle birlikte borçluya gönderilir. 


Yanıt Açıklaması:

Abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takibinde kullanılacak takip talebi hariç olmak üzere (7155 s. K. m. 4), takip talebi, her takip yolu yani hangi tür takip olduğuna bakılmaksızın tek örnektir. Ancak hangi takibin talep edildiğine veya tercih edildiğine bağlı olarak, takip talebinin doldurulması ve özellikle hangi belgelerin ekleneceği önem arz eder. İcra ve İflas Kanunu’nda takip yollarına göre takip talebine eklenmesi gerekli belgeler ayrıca belirtilmiştir.

Kambiyo senetlerine özgü takipte kambiyo senedinin takip talebine eklenmesi zorunlu olduğundan eğer kambiyo senedinin aslı takip talebine eklenmemiş yani senedin aslı (kısmi ödeme halinde çeklerde onaylı fotokopisi) icra dairesine verilmemişse borçlu 7 günlük şikâyet yoluyla ödeme emrinin iptal edilmesini icra mahkemesinden isteyebilir.

Takibin elektronik ortamda açılması durumunda, takibe eklenecek belgeler elektronik ortama aktarılarak güvenli elektronik imza ile imzalanır.

Takip talebine eklenen belgelerin örnekleri, ödeme emri veya icra emri ya da tahliye emriyle birlikte borçluya gönderilir. Böylece borçlu bu belgelere itirazını da belge örneğini görerek sağlıklı bir şekilde yapabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum