Hukuk Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1092308

Aşağıdakilerden hangisi günümüzdeki mülkiyet özellikleri arasındadır ?


Reform’la birlikte mülkiyet, teolog düşünürler tarafından gerekli bulunmuş ve hatta dini açıdan temellendirilmeye başlanmıştır.

Zenginlik tutkusuna kapılmanın günah olduğunu belirterek, herkesin kendi durumunu kabullenmesini sağlamıştır.

Kurulan yeni şehirlerde yeni bir sosyal sınıf doğmuş ve bu sınıf burjuvazi adını almıştır.

Amerika Kıtası’ndan Avrupa’ya çok miktarda altın ve gümüş madeninin getirilmesi, ticaret hayatının gelişmesi ve değişmesinde etkili olmuştur.

Kapitalizmin gelişmesi ve büyük şirketlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, fikri mülkiyet hakları eser sahipleri ya da mucitlerin olduğu kadar şirketlerin de takip ettikleri bir konu halini almıştır.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde mülkiyet, kimi zaman çok fazla değer atfedilen bir kavram olarak karşımıza çıkarken, kimi zaman da bir lanet olarak addedilmektedir. Örneğin Marksizm, ferdi mülkiyete geçmenin gülünç olduğunu ve tarihin kolektif mülkiyete işaret ettiğini savunurken (Marks, 1993, s. 224); liberalizmin dayandığı temel değerlerden biri mülkiyet olmuştur. Her ne kadar sert karşı çıkışlar olsa da mülkiyet, yukarıda ortaya konulduğu gibi sosyal bir olgu olarak varlığını sürdürmektedir. Bugün mülkiyetin özel bir biçimi olarak fikri mülkiyet karşımıza çıkmaktadır. XIX. yüzyılda, teknolojik gelişmeler nedeniyle hızla artan icatların korunmasına yönelik mucitler tarafından patent uygulamaları kapsamında fikri mülkiyet hakları dile getirilmeye başlamıştır.XX. yüzyıl başlarında ise, kapitalizmin gelişmesi ve büyük şirketlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, fikri mülkiyet hakları eser sahipleri ya da mucitlerin olduğu kadar şirketlerin de takip ettikleri bir konu halini almıştır. Fikri mülkiyet haklarının temel bir ticari kaygı şeklini alması küresel kapitalizmin 1980’lerde başlayan dönüşümünde ortaya çıkmıştır. Dönüşüm, mal ticaretinin yanı sıra hizmet ticaretinin de önem kazanması ve hatta mal ticaretinin yerini almasıyla gerçekleşmiştir (Atabek, 2006, s. 4). Bugünün küresel dünyasında, fikri mülkiyet, sadece bireysel haklar açısından önem arz etmemekte, büyük şirketler açısından da sağladığı yenilik ve yaratıcılıkla, sürdürülebilir gelişme ve ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum