Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #743123

Aşağıdakilerden hangisi yaptırımın aktif işlevi ile ilgilidir ?


Bir kuralın ihlal edilmesi nedeniyle yaptırımın kuralı ihlal eden kişi veya kişilere uygulanması söz konusudur.

İhlali yapan kimseye kamusal bir tepki olarak uygulanan yaptırım, o bireyi aynı fiili tekrar gerçekleştirmekten uzak tutmayı amaçlar.

Yaptırımın uygulandığını gören toplumdaki diğer bireyleri benzer hukuka aykırı fiilleri gerçekleştirmekten alıkoymayı amaçlar.

Hukuka aykırı fiil nedeniyle zarara uğrayan kimselerin zararlarını karşılamak veya ödetme duygularını tatmin etmek bakımından önemli bir işlev yerine getirir.

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Yaptırımın aktif işlevinde ise, bir kuralın ihlal edilmesi nedeniyle yaptırımın kuralı ihlal eden kişi veya kişilere uygulanması söz konusudur. Böyle- likle ihlali yapan kimseye kamusal bir tepki olarak uygulanan yaptırım, hem o bireyi aynı fiili tekrar gerçekleştirmekten uzak tutmak hem yaptırımın uygulandığını gören toplumdaki diğer bireyleri benzer hukuka aykırı fiilleri gerçekleştirmekten alıkoymak hem de hukuka aykırı fiil nedeniyle za- rara uğrayan kimselerin zararlarını karşılamak veya ödetme duygularını tatmin etmek bakımından önemli bir işlev yerine getirir. Doğru yanıt E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum