Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #823012

Önleyici denetim ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Anayasal haklarının ihlal edildiğini düşünen herkes, tüm idari ve yargısal denetim yollarını tükettikten sonra sözü edilen ihlalin hala giderilemediği kanısında ise, konuyu anayasa mahkemesine taşıyabilmektedir.

Yürürlükteki bir kanunun bir mahkemede görülmekte olan bir davada uygulanması sırasında, bu tür denetimin yapılması mümkün değildir.

Kanunların yürürlüğe girmesinden sonra yapılan denetim türüdür.

Yürürlüğe girmiş bir kanunun bir kişiye veya bir mahkemede görülmekte olan bir davada uygulanması beklenmeden, anayasaların ön gördüğü yetkili kişi veya organlar tarafından o kanuna karşı Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan iptal davası açılmasıdır.

Bir mahkemede görülmekte olan bir davada uygulanan ve anayasaya aykırı olduğu düşünülen bir hükmün, davaya bakan mahkeme tarafından anayasa mahkemesinin önüne getirilmesidir.


Yanıt Açıklaması:

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan denetim, bir kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleştiriliyorsa, bu denetim türüne önleyici denetim denir. Bu tür denetim yönteminde kanunun anayasaya uygun olup olmadığına ilişkin denetleme, kanunun yasama organı tarafından kabul edilmesinden sonra, fakat yürürlüğe girmesinden önce gerçekleştirilmektedir. Bu tip denetimin olumsuz tarafı, anayasaya uygunluk denetiminin bir kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmasıdır. Bir kanunun üzerinde soyut bir biçimde yapılan incelemede göze çarpmayan ve sadece o kanunun uygulanması sonucunda anayasaya aykırılığın ortaya çıkması halinde yapılacak bir şey yoktur. Başka bir deyişle, yürürlükteki bir kanunun bir mahkemede görülmekte olan bir davada uygulanması sırasında, bu tür denetimin yapılması mümkün değildir. Bu haliyle bu tür denetim biçiminde anayasal güvencenin sağlanması sınırlı kalmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum