Hukukun Temel Kavramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #811372

  1. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan denetim, bir kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleştiriliyorsa söz konusu olur.
  2. Anayasal haklarının ihlal edildiğini düşünen herkes, tüm idari ve yargısal denetim yollarını tükettikten sonra sözü edilen ihlalin hala giderilemediği kanısında ise, konuyu anayasaya uygunluk denetimi yapan merkezi bir yargı organına yani
    anayasa mahkemesine taşıyabiliyorsa söz konusu olur. 
  3. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan denetim, kanunların yürürlüğe girmesinden sonra gerçekleştiriliyorsa söz konusu olur.

Yukarıda anayasa yargısında gerçekleştiği zaman bakımından denetim türlerinin tanımları verilmiştir. aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilen tanımları karşılayan kavramlar doğru biçimde sıralanmıştır?


Esas bakımından denetim- bireysel başvuru- bastırıcı denetim

Bastırıcı denetim- önleyici denetim- bireysel başvuru

Anayasallık bloku- bireysel başvuru- bastırıcı denetim

Bireysel başvuru- anayasallık bloku- önleyici denetim

Önleyici denetim- bireysel başvuru- bastırıcı denetim


Yanıt Açıklaması:

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan denetim, bir kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleştiriliyorsa, bu denetim türüne önleyici denetim denir. Bireysel başvuru veya anayasa şikayeti yöntemine göre anayasal haklarının ihlal edildiğini düşünen herkes, tüm idari ve yargısal denetim yollarını tükettikten sonra sözü edilen ihlalin hala giderilemediği kanısında ise, konuyu anayasaya uygunluk denetimi yapan merkezi bir yargı organına yani anayasa mahkemesine taşıyabilmektedir. Bastırıcı denetim kanunların yürürlüğe girmesinden sonra yapılan denetim türüdür. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum